Syrische bewind beschuldigd van gifaanval in Douma
Verschillende organisaties beschuldigen het Syrische bewind ervan een aanval met chemische wapens te hebben uitgevoerd op Douma, de laatste stad in Oost-Ghouta die nog in handen is van rebellen. De medische hulporganisatie Syrian American Medical Society (SAMS) spreekt over een aanval met chloorgas op een ziekenhuis en een gebouw vlakbij. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen.
Ook de reddingsorganisatie Syria Civil Defence, wereldwijd bekend geworden als de Witte Helmen, maakt melding van een gifgasaanval in Douma, dat ten noordoosten van de hoofdstad Damascus ligt. Het Ghouta Media Center, een pro-oppositie-organisatie, zegt dat er meer dan 75 doden zijn door verstikking. Reddingswerkers in Douma spreken van 42 doden. Een helikopter zou een vatbom met sarin hebben gegooid.
SAMS en de Witte Helmen spreken in een gezamenlijke verklaring van een gruwelijke aanval. Ze pleiten voor een onderzoek ter plekke door de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.
Er zijn via sociale media beelden verspreid van mogelijke slachtoffers van de gifgasaanval op Douma. Persbureau Reuters heeft de herkomst van de beelden gecontroleerd en gaat ervan uit dat de beelden authentiek zijn en uit Douma komen. De videobeelden kunnen als schokkend worden ervaren.
De Syrische regering ontkent een gifgasaanval te hebben uitgevoerd. Het zouden valse berichten zijn die de rebellen van Jaish al-Islam (het Leger van de Islam) verspreiden in een wanhoopspoging om de opmars van het Syrische leger te stuiten.
Ook Rusland, bondgenoot van Syrië, spreekt de berichten tegen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou gaat het om gevaarlijke provocaties, waarmee tegenstanders hun eigen geweld willen rechtvaardigen.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring naar buiten gebracht. Daarin wordt gesproken van "zorgelijke berichten" over een nieuwe aanval met chemische wapens, nu in een ziekenhuis in Douma. De VS meldt van verschillende bronnen en medisch personeel ter plekke gehoord te hebben dat er veel slachtoffers zouden zijn. "Deze berichten, wanneer bevestigd, zijn verschrikkelijk en vragen om een onmiddellijk antwoord van de internationale gemeenschap."
De Verenigde Staten benadrukken dat de Syrische president Assad eerder chemische wapens heeft ingezet. Ze noemen de aanval met saringas op Khan Sheikhoun, van een jaar geleden. Daarbij kwamen zo'n honderd Syriërs om het leven.
Het State Department haalt in de verklaring ook uit naar Rusland. Door zijn militaire steun aan president Assad is Moskou volgens de VS medeverantwoordelijk voor "deze meedogenloze aanvallen, het treffen van burgers en het verstikken van Syriës kwetsbaarste gemeenschappen met chemische wapens".
Wapenstilstand
Douma is de laatste stad in Oost-Ghouta waar nog wordt gevochten door rebellen. Vrijdag hervatte het Syrische leger, geholpen door Rusland, het offensief op Douma, waarmee een wapenstilstand van tien dagen werd gebroken. Er liepen gesprekken over een evacuatie van opstandelingen maar de leider van Jaish al-Islam verklaarde te willen blijven. Rusland, dat de gesprekken voerde, zou voorstellen hebben gedaan die neerkomen op een totale overgave, aldus de rebellen.
Van beide kanten worden overwinningen en slachtoffers gemeld bij de gevechten. Bij beschietingen op Damascus zouden zeker zes doden zijn gevallen, waarvan staatsmedia beelden verspreidden.