Foto's van 500 kilometer Nederlandse kust, met ook minder mooie kanten
John van der Tol
redacteur Online
John van der Tol
redacteur Online
"De zee is een soort grote spiegel. Je hebt vaak prachtig licht dat snel wisselt en dat maakt het heel fotogeniek." Fotograaf Bert Spiertz kan er alleen maar enthousiast over vertellen. Een voorliefde voor de Nederlandse kust én zijn werk als fotograaf heeft hij de afgelopen jaren gecombineerd. En dat resulteerde in een fotoboek dat vanaf deze week in de boekhandel ligt.
Spiertz was er ruim vier jaar mee bezig. Gewapend met zijn camera sloeg hij sinds 2013 geen Nederlandse plaats aan de Noordzee over. Van Het Zwin in Zeeuws-Vlaanderen tot aan de grens met Duitsland in Noordoost-Groningen. "Daartussen ligt 353 kilometer kust. En als je Waddenkusten meerekent zelfs 523 kilometer." Het geeft volgens hem een veelzijdig beeld.
De fotograaf uit Arnhem werkte de afgelopen tientallen jaren veel in het buitenland. "Daar had ik altijd al affiniteit met kustgebieden", legt hij uit. "Eenmaal terug was ik weer toe aan een nieuw project. Ook een soort reisfotografie, maar dan minder ver van huis." En zo werd het idee voor Man-made Coast geboren.
Voor het project is Spiertz regelmatig naar de kust gereden om een zo divers mogelijk beeld te kunnen neerzetten. "Ik kwam op veel mooie plaatsen." Hij wilde laten zien hoe de Noordzeekust optimaal wordt benut. "Het ene moment heb je heel rustig duingebied, een kilometer verderop industrie en daarna weer een nieuw aangelegd recreatiegebied." Heel kenmerkend voor Nederland, noemt hij het. "Alles is tot op de vierkante kilometer bedacht."
Bert Spiertz vindt het lastig om één favoriete foto te kiezen. "Dat is alsof je je lievelingskind moet noemen", lacht hij. "Maar een foto die ik maakte in Noordwijk aan Zee heb ik hier ook groot in de kamer hangen. Je ziet een lege boulevard, het standbeeld van koningin Wilhelmina en twee mannen die een soort van blauwe koelkast richting het strand rijden." Spiertz noemt het fotografengeluk. "Zelfs de vlaggen staan de goede kant op."
Ook over een foto van een haringkar op het strand van Zandvoort is Spiertz tevreden. "De visboeren mogen daar over het strand rijden om vis te verkopen, langs de vloedlijn. Aan het einde moeten ze keren en dan zie je die prachtige wielafdrukken in het zand. Dat geeft een mooie twist."
Maar eerlijk is eerlijk: Spiertz is trots op elke foto die in het boek staat. Hij maakte er voor de serie zo'n 2000. "Ik heb dus streng moeten selecteren, want er staan er uiteindelijk 171 in het boek. Voor mijn gevoel is dit een heel compleet beeld van de Nederlandse kust." En het had niet beter gekund, concludeert hij nu het klaar is.
Zeker niet alle foto's die Spiertz maakte zijn zonnig en zomers. "Daar moet je ook wel een beetje geluk bij hebben", zegt hij. "Het kan ook dood en saai zijn. Maar die foto's ontbreken ook niet in het boek hoor. Die hebben immers hun eigen charme."
En dan zie je twee mensen een beetje chagrijnig naar buiten kijken.
Neem een foto die gemaakt is in Noordpolderzijl in Groningen. Gemaakt op een grauwe grijze dag. "En dan zie je twee mensen een beetje chagrijnig naar buiten kijken", vertelt Bert. "We kennen het natuurlijk allemaal wel. Koffie met appelgebak. En ondertussen door het raam naar buiten kijken. Wachten tot het droog wordt."
"Onze Noordzeekust wordt nergens saai. Het is steeds weer anders en altijd verrassend." Vanaf het begin in 2013 hoopte hij al dat het uiteindelijk een boek zou kunnen worden. En dat is gelukt. "Een reëel beeld van de kust hoe het er nu bij ligt. Met mooie dingen en prachtige landschappen. Maar ook de minder mooie kanten, zoals de industrie."
Naast het boek worden de foto's van Bert Spiertz deze maand ook tentoongesteld in de Amstelkerk in Amsterdam. "Al heb ik ook daar wel een selectie voor moeten maken hoor. In de Amstelkerk hangen nu 33 van mijn foto's." En die tentoonstelling is nog tot en met 26 april te bezoeken.