In samenwerking met
Oost
NOS NieuwsAangepast

Twentse burgemeester: RIVM vooringenomen over paasvuren

Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten beschuldigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ervan dat het partij kiest in de discussie over de paasvuren. "Het valt me op dat wanneer iemand wat roeptoetert in het weekend, het RIVM gelijk klaarstaat", zegt Hofland bij RTV Oost.

Het aansteken van de paasvuren, een eeuwenoude traditie in het oosten van het land, leidde de afgelopen week tot een felle discussie. Terwijl het RIVM waarschuwde voor de toegenomen hoeveelheid fijnstof in de lucht en adviseerde om de rook van de paasvuren zo veel mogelijk te mijden, werd in Drenthe, Twente en in de Achterhoek het ene na het andere paasvuur ontstoken.

In een eerste reactie zegt Coen Berends van het RIVM: "Het is onze taak om bij smog te waarschuwen. Meer is het niet. Ik zou niet weten wat dat met roeptoeteren te maken heeft."

Vooringenomenheid

Inmiddels heeft het RIVM aangekondigd het publiek nauwkeuriger te informeren. Berends licht toe: "De Stichting Houtrookvrij wees ons erop dat cijfers van de uitstoot door de paasvuren nu niet worden opgenomen op de website www.emissieregistratie.nl. Daar staan alle emissies op, van autoverkeer, industrie, de landbouw, noem maar op. Maar dus niet van de paasvuren. Vorig jaar konden we dat ook niet, omdat er geen budget voor was; we hebben een beperkt budget. Maar met ingang van dit jaar hebben we dat budget wel. Dus melden we de emissies door paasvuren."

"Ik zie in de persberichten vooringenomenheid van het RIVM", reageert burgemeester Hofland. Eerder deze week stelden CDA-Kamerleden Von Martels en Omtzigt de rol van het RIVM ook al ter discussie. "Wat is de reden een traditie die teruggaat tot de 16e eeuw in een keer te gaan onderzoeken?", stond in een reeks Kamervragen.

Duits werk

Burgemeester Hofland weet nu al dat de paasvuren in Oost-Nederland niet hebben bijgedragen aan de rookoverlast. "Op zondagmorgen begon de discussie over de overlast al. Toen waren de paasvuren in Nederland nog niet eens aangestoken. Dat was allemaal Duits werk."

Hofland ontkent niet dat er overlast zou kunnen zijn door de (Nederlandse) paasvuren. "Ik vind dat beetje overlast niet in verhouding tot de sociaal-culturele betekenis van de paasvuren."

Berends benadrukt dat het RIVM geen mening heeft over de traditie van de paasvuren. "Daar gaan wij niet over. Wij doen metingen en op basis daarvan komen we met cijfers. En, zo nodig met waarschuwingen."

Potje met sticker

Linksom of rechtsom, burgemeester Hofland past het beleid in zijn gemeente niet aan. "Ik denk dat enkele ondernemers een potje gaan vullen met wat as en lucht, en daarop een sticker plakken met 'Paasvuur 2018'. Die kunnen ze aan toeristen gaan verkopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl