NOS NieuwsAangepast

Ouders vaker dan vroeger onmisbaar bij aankoop eerste huis

Ouders moeten steeds vaker financieel bijspringen als hun kinderen hun eerste huis kopen. Van de starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, had ruim een derde extra geld nodig. Veruit de meesten zochten steun bij de ouders, blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Q&A in opdracht van vergelijkingswebsite Independer.

Het onderzoek richtte zich op twee groepen in de leeftijd van 20 tot 35 jaar: starters die van plan zijn een huis te kopen en starters die de afgelopen vijf jaar daadwerkelijk een huis kochten.

Van de eerste groep verwacht 65 procent extra financiële steun nodig te hebben. Van hen is 59 procent van plan aan te kloppen bij de ouders. Van de tweede groep had 36 procent hulp nodig. In vier op de vijf gevallen klopte deze groep aan bij de ouders.

Tussen wal en schip

"Ook vroeger kregen kinderen financiële steun van hun ouders, maar niet in deze mate", zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer, verbonden aan de TU Delft. "Ik schrik van deze percentages."

"Er is een groeiende groep jonge mensen die geen huis kunnen kopen, want niet iedereen heeft ouders met een spaarpotje. Het gat tussen de huizenprijzen en de leencapaciteit van kopers wordt steeds groter. Als de rente straks gaat stijgen wordt het probleem alleen maar erger. Er valt een hele generatie tussen wal en schip."

Zorgwekkend dat bijna de helft van de starters dit niet weet.

Coen de Ruiter, directeur Independer

"We krijgen regelmatig vragen over de manier waarop ouders hun kinderen financieel kunnen steunen", vertelt Independer-directeur Coen de Ruiter.

"Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een lening of een schenking. De voorwaarden van schenkingen zijn op dit moment fiscaal aantrekkelijk, maar de best passende vorm is afhankelijk van de individuele situatie. Laat je daarom goed informeren."

Somber

Uit het onderzoek blijkt dat starters die nog willen kopen, de toekomst somber inzien. Zo twijfelt 53 procent van de ondervraagden of zij ooit een huis kunnen kopen omdat de huizenprijzen stijgen. Daarnaast heeft 50 procent twijfels hierover omdat de hypotheekregels zijn aangescherpt.

Eenmaal in het bezit van een huis groeit het vertrouwen. Van de starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, twijfelt nog maar 26 procent of zij door de stijgende huizenprijzen in de toekomst een ander huis kunnen kopen.

Kosten koper

Het onderzoek wijst ook uit dat 46 procent van de mensen denkt dat de kosten koper meegefinancierd kunnen worden in de hypotheeklening.

De Ruiter: "Sinds het begin van dit jaar moeten de kosten koper uit eigen middelen betaald worden. Het is zorgwekkend dat bijna de helft van de starters dit niet weet. Zij komen onnodig voor vervelende financiële verrassingen te staan."

Eerder dook NOS op 3 dieper in de positie van starters op de woningmarkt. Bekijk de special en zie waar je nog wél een huis kunt kopen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl