NOS SportAangepast

Volvo Ocean Race: overboord geslagen zeiler niet meer te redden

Overboord geslagen zeiler Ocean Race niet meer te redden

De organisatie van de Volvo Ocean Race beschouwt de overboord geslagen zeiler John Fisher van team Sun Hung Kai/Scallywag als "verloren op zee" en heeft in een officiële verklaring haar condoleances overgebracht aan de familie van de 47-jarige Brit.

Fisher belandde maandagmiddag tijdens de zevende etappe van de Volvo Ocean Race onder stormachtige omstandigheden in het water. Hij droeg reddingskleding, maar door de invallende duisternis en het verslechterende weer was de organisatie al snel bang voor het ergste.

Volgens de organisatie is het gezien de temperatuur van het water (slechts negen graden) en het extreme weer onwaarschijnlijk dat Fisher nog langer zou kunnen overleven in de zee.

'Emotioneel en fysiek uitgeput'

"Dit raakt ons allemaal diep", aldus voorzitter Richard Brisius van de zeilrace. "Als zeilers en organisatoren is het verliezen van een bemanningslid op zee iets waar we nooit aan willen denken. De verslagenheid is groot en onze gedachten zijn bij John's familie, vrienden en teamgenoten."

De bemanning van team Scallywag, met ook de Nederlandse Annemieke Bes aan boord, heeft urenlang geprobeerd om Fisher te vinden, maar moest de zoekactie staken vanwege het steeds slechter wordende weer en de invallende duisternis.

Annemieke Bes over gevaren zevende etappe Volvo Ocean Race

De boot heeft koers gezet richting Zuid-Amerika. "De bemanning is emotioneel en fysiek uitgeput na alles wat ze hebben meegemaakt", aldus Brisius. "Het team bevindt zich in een uitdagende positie, aangezien het weer verslechtert en naar verwachting gedurende de dag zeer ruig zal worden."

Toen Fisher op zo'n 2.500 kilometer ten westen van Kaap Hoorn overboord sloeg, waren de andere deelnemende boten aan de zeilrace om de wereld te ver weg om assistentie te kunnen verlenen. Ook waren er geen andere schepen in de buurt die snel hulp konden bieden bij de zoekactie.

'Golven van acht meter hoog'

Zeilcommentator Ayolt Kloosterboer van de NOS schetst de situatie toen Fisher van boord raakte. "Het was windkracht 8. Dat zorgt voor golven van een meter of acht, net zo hoog als een huis van drie verdiepingen. En het water was maar negen graden", schetst hij de barre omstandigheden.

"Hij was goed aangekleed en zo'n pak geeft een gps-signaal, maar zelfs dan is het heel moeilijk. Het is bijna niet te doen, het is zoeken naar een speld in een hooiberg", aldus Kloosterboer.

"De bemanning van de Scallywag heeft het zeven uur geprobeerd, maar toen de duisternis kwam en het weer nog slechter werd, zijn ze omgekeerd om de bemanning in veiligheid te brengen. Het werd te gevaarlijk."

Uit het oogpunt van veiligheid kunnen zeilers zich te allen tijde aan de boot zekeren met een zogenoemde lifeline. Die lijn dient te voorkomen dat een overboord geslagen bemanningslid wegdrijft van de boot en vergroot zodoende de kans op redding. Of Fisher met een lifeline vastzat aan de boot is vooralsnog niet bekend.

Volgens Kloosterboer doen zich talloze momenten voor dat zeilers niet gebruikmaken van de lifeline. "Ze moeten vaak genoeg handelingen verrichten waarbij die lifeline de bewegingsruimte beperkt en dus juist in de weg zit, denk bijvoorbeeld aan het verwisselen van een zeil."

Eerder ook al man overboord bij Scallywag

Het was de tweede keer deze Volvo Ocean Race dat er een man overboord sloeg bij het team uit Hongkong. In de vierde etappe werd Alex Gough tijdens het wisselen van de zeilen door een grote golf van het dek geslagen.

Schipper David Witt maakte ook toen direct rechtsomkeert en de bemanning kon Gough binnen enkele minuten weer aan boord hijsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl