Hongaars thuis inspireert Oranje-handbalsters op weg naar EK
In het land waar handbal bijkans religie is, Hongarije, tracht het Nederlands vrouwenteam vanavond een belangrijke stap te zetten op weg naar het EK van eind dit jaar in Frankrijk. "De honger is alleen maar groter geworden", zegt Yvette Broch, cirkelspeelster van Oranje.
Voor Broch en sterspeelster Nycke Groot heeft de wedstrijd in Györ een speciaal tintje. De hal waarin Oranje op Hongarije stuit, is namelijk dezelfde arena waar zij bijna dagelijks hun trainingen afwerken als speelsters van Györi, de houder van de Champions League en algemeen beschouwd als Europa's sterkste vrouwenhandbalteam van dit moment.
Ferencvaros, de al even gerenommeerde topclub uit Boedapest, heeft met Danick Snelder en Laura van der Heijden eveneens twee Hollandse vedetten in huis.
Praatprogramma's
De vier Oranje-internationals weten uit eigen ervaring hoe belangrijk hun sport in Hongarije is. "In Nederland gaan praatprogramma's over voetbal, hier over handbal. Het is hier echt groot", vertelt Broch.
Toch is het niet louter hosanna in het Hongaarse handbal. Terwijl de clubs dankzij de inbreng van buitenlandse speelsters naar de absolute top zijn doorgestoten, heeft het nationale vrouwenteam de aansluiting met de mondiale elite verloren.
Werd Hongarije in 2000 nog Europees kampioen en tweede op de Olympische Spelen van Sydney, nadien raakte de ploeg ernstig in verval. De vijftiende plaats bij het WK van eind vorig jaar in Duitsland en de twaalfde plaats bij het laatste EK, in 2016 in Denemarken, illustreren de misère.
Op de kaart
Nederland, dat het WK van 2015 en het EK van 2016 met zilver afsloot en aan het WK van vorig jaar brons overhield, is dan ook uitgesproken favoriet in het tweeluik met Hongarije. Na het eerste duel vanavond wacht zondag in een met zesduizend toeschouwers uitverkochte hal in Eindhoven de return. "Geweldig om voor zo veel mensen te spelen. We hebben handbal echt op de kaart gezet", beseft een trotse Broch.
Zowel Nederland als Hongarije is overigens vrijwel zeker van plaatsing voor de EK-eindronde, aangezien beide teams de eerste twee pouleduels, tegen Kosovo en Wit-Rusland, wisten te winnen. Poulewinst, en daarmee een gunstigere loting tijdens het EK, is de voornaamste inzet van de dubbele confrontatie tussen Nederland en Hongarije.
Hoewel Oranje favoriet is, is volgens Danick Snelder waakzaamheid geboden. "Je ziet langzaamaan een ommekeer bij Hongarije. Vorig jaar hebben ze zich echt gericht op een nieuwe generatie. Jongere speelsters dus. Ik denk dat ze vanzelf weer succes zullen krijgen."
Stand in groep 7
gespeeld-punten | ||
1. Nederland | 2-4 | |
2. Hongarije | 2-4 | |
3. Wit-Rusland | 3-2 | |
4. Kosovo | 3-0 |
De renovatie van het Hongaarse team is bovendien niet door de minste in gang gezet. Met de Deen Kim Rasmussen, die in 2016 met CSM Bucuresti de Champions League won, heeft de Hongaarse bond een topcoach aangesteld om de weg naar de mondiale top te hervinden.
Eigen bedje
Zeker is dat de wedstrijd van vanavond in Györ enorm leeft in Hongarije. "Veel mensen praten erover en de hal zal zeker vol zitten. Makkelijk zal het niet worden. Hongarije heeft veel fysieke kracht en daarin zullen wij mee moeten", zegt Broch.
Ze verheugt zich op het duel in de hal die ze zo goed kent. "Het is erg leuk om nu juist met het Nederlands team in onze mooie hal arena te spelen. En tegelijk een beetje raar. We zitten in een hotel en vijf minuten verderop staat mijn eigen bedje."
De ambitie bij Oranje is ondertussen onverminderd groot. Na tweemaal zilver (WK 2015 en EK 2016) en eenmaal brons (WK 2017) hunkeren de speelsters naar goud. "Geloof me, daar droomt iedereen bij ons van", zegt Snelder.
Voor Broch is er geen twijfel mogelijk: "Ons moment gaat nog komen. We hebben net dat beetje extra nodig. Het is alleen lastig om aan te geven wat er nog ontbreekt. En we zijn geen machines, hè. Alles moet kloppen om goud te winnen."