Perkpolder: jachthaven, luxe huizen en vervuilde grond verdeelt Hulst
Een golfterrein, huizen, jachthaven en een welness center op een opgehoogde polder aan de Westerschelde. Een groot project tegen noorden van het Zeeuwse stadje Hulst waar miljoenen euro's mee gemoeid zijn, verdeelt de inwoners. Project Perkpolder is belangrijk thema bij de gemeenteraadsverkiezingen, want de nieuwe raad zal zich na de verkiezingen opnieuw over het project moeten buigen.
Voorstanders zeggen dat Perkpolder een goed initiatief is om een economische hotspot te worden. Een kans als deze komt nooit meer voorbij, zo klinkt het. "Het gaat heel erg mooi worden in zijn totaliteit", zegt Tom Willaert, die weerstand wil bieden aan de negatieve berichten.
Want die negativiteit is er volop geweest. Groot deel van het bezwaar is dat voor de ophoging van de westelijke Perkpolder zogenoemde industrieklassegrond gebruikt zal worden. Dat is licht verontreinigde grond, waar de gemeente geld voor krijgt, in plaats van dat ze ervoor moeten betalen.
Het gaat om grote hoeveelheden grond, tot zo'n 8 miljoen kuub. "Dat zijn om precies te zijn 400.000 grote vrachtwagens", rekent Charles Heiszler voor. Hij is van de stichting Schone Polder, die tegen het gebruik van de vervuilde grond is.
Wethouder Frank van Driessche laat weten dat alles volgens de regels gebeurt. "We gaan niets doen wat niet zou kunnen, of wat onwettig of schadelijk zou zijn. Dat zou te gek voor woorden zijn."
Het gedoe in Perkpolder, dat onderdeel is van de gemeente Hulst, houdt ook de inwoners van die plaats bezig. Ook al ligt het toeristische stadje zo'n 15 kilometer ten zuiden van Perkpolder. Niet alle inwoners van Hulst zien de plannen aan de Westerschelde zitten. "Ze willen er honderden luxe woningen neerzetten. Een jachthaven, een golfbaan", zegt een vrouw in het centrum van Hulst. Ze is het duidelijk niet eens met het project. "Nee, ikke niet."
In Hulst weten ze inmiddels niet goed meer wat ze moeten geloven. "Er gaan allerlei wilde verhalen de ronde, van vervuiling of juist geen vervuiling. Ik weet het niet", zegt een man. Toch vindt hij het goed dat er wat gebeurt. "Vroeger, toen de veerpont nog voer, was Perkpolder een doorgangsweg naar Kruiningen. Nu is het toch een beetje een dode hoek geworden. Dan is het is het mooi dat ze dit soort initiatieven ontplooien om er toch beweging in te krijgen."
Het is de grote vraag wat de gemeente besluit straks na de verkiezingen. Doorgang, afblazen, of toch een ander plan? Charles Heiszler van de stichting Schone Polder komt binnenkort met een alternatief plan dat in samenwerking met de hogeschool wordt opgesteld. Hij vertelt dat er gekeken wordt naar iets wat beter bij de streek past. "Bijvoorbeeld een prachtig strandje, met een kleine strandtent, voor kleinschalig toerisme wat zich kan uitbreiden zodra er behoefte aan is."