Criminelen knippen enkelband vaker door
Criminelen en verdachten hebben het afgelopen jaar vaker hun enkelband doorgeknipt. In 2017 kwam dat 63 keer voor. In 2016 gebeurde het maar 35 keer.
Volgens cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid droegen 2850 mensen vorig jaar een enkelband. In driekwart van de gevallen gaat het om veroordeelden, in een kwart om verdachten. Het ministerie benadrukt dat het dragen van een enkelband in 98 procent van de gevallen goed gaat.
Opgespoord
Net als vorig jaar reageren Kamerleden geschrokken op de cijfers. Het ministerie zegt dat het vernielen van een enkelband strafbaar is. Het WODC, het onderzoeksbureau van het ministerie, onderzoekt of ook "onttrekking aan justitieel toezicht" strafbaar moet worden.
Volgens het ministerie gebeurden 14 van de 63 'onttrekkingen' vorig jaar tijdens een voorwaardelijke invrijheidstelling. 11 van de 14 betrokkenen zijn opgespoord of hebben zichzelf gemeld. De drie anderen staan 'gesignaleerd'.
Hoeveel van de overige 49 inmiddels zijn opgespoord, kan het ministerie niet zeggen, omdat daar veel verschillende instanties mee zijn gemoeid en de gegevens niet centraal worden bijgehouden.
Veiligheid en Justitie wijst erop dat elke keer als een enkelband wordt doorgeknipt automatisch een meldkamer wordt ingelicht. Ook gaat er een bericht naar de reclassering.
Steviger band
Sinds begin dit jaar is er een nieuwe, steviger band in gebruik. Daardoor moet het moeilijker worden om de band af te doen.
Maar het ministerie zegt ook dat het niet helemaal onmogelijk mag worden om de band te verwijderen. In noodsituaties, zoals een ongeluk, moet de band kunnen worden afgedaan.