Met de recorder kan sneller worden vastgesteld wat er precies is gebeurd vlak voor het ongeluk
NOS NieuwsAangepast

Verzekeraars willen 'zwarte doos' in elke auto

Verzekeraars vinden dat elke auto een 'zwarte doos' aan boord moet hebben. Zo'n event datarecorder (EDR) legt allerlei gegevens vlak voor een ongeluk vast en die zouden goed van pas kunnen komen. Het afwikkelen van de schade en het vaststellen van de schuldige zou er veel makkelijker door worden.

"Een datarecorder zal ons ook veel informatie opleveren over verkeersveiligheid, waar gaat het mis, hoe gaat het mis. Die data kunnen we ook gebruiken om Nederland verkeersveiliger te maken", zeggen de verzekeraars. Daarnaast helpt het om verzekeringsfraude te voorkomen.

Het Verbond van Verzekeraars wil dat zo'n datarecorder verplicht wordt gesteld voor alle auto's. Veel nieuwe auto's hebben al zo'n recorder, een chip onder de motorkap. Die slaat data op zodra de airbag geactiveerd wordt.

De politie gebruikt die gegevens nu al als bewijsmateriaal bij zware ongelukken. De recorder legt bijvoorbeeld vast hoe hard er gereden is, hoe lang de remweg was en of de bestuurder de gordel om had. Ook kan het gedrag van de bestuurder worden vastgelegd, bijvoorbeeld of iemand aan het bellen was.

"Het is geen spionagekastje, een event datarecorder registreert alleen iedere keer de laatste acht seconden van waar de auto rijdt, hoe de auto rijdt en wat de ongevalsomstandigheden zijn. Oudere informatie wordt voortdurend gewist." Wat de verzekeraars betreft is de politie de aangewezen onafhankelijke partij om de gegevens uit te lezen. Dat gebeurt in ieder geval niet door de verzekeraars.

Enthousiast

Het plan van de verzekeraars is volgens De Telegraaf enthousiast ontvangen door de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en de politie. Wel zegt de politie dat zulke informatie niet meer is dan een aanwijzing voor hoe een ongeluk is gebeurd. "Je moet nog altijd getuigen spreken om te begrijpen waarom iets gebeurde", zegt de politie in NRC Next. "Het kan zijn dat je een ongeluk veroorzaakt doordat je uitweek voor een overstekend kind."

Met zo'n zwarte doos hopen de verzekeraars fraude tegen te gaan. Elk jaar wordt 50 miljoen aan fraude bij autoverzekeringen opgespoord, maar in werkelijkheid zou die fraude vele malen groter kunnen zijn, zeggen de verzekeraars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl