Devika Partiman, oprichter van de Stichting Stem op een Vrouw
NOS NieuwsAangepast

Devika Partiman strijdt voor meer vrouwen in de raadszaal

  • Jacqueline Hilbers

    redacteur Binnenland

  • Jacqueline Hilbers

    redacteur Binnenland

Posters, een verkiezingsdebat, lezingen en een uitgebreide campagne op social media. Zo probeert de Stichting Stem Op Een Vrouw kiezers ervan te overtuigen dat ze tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week moeten stemmen op een vrouw. Want in een land waarin iets meer dan de helft van de inwoners vrouw is, is een gelijkwaardige vertegenwoordiging in de politiek volgens de stichting niet meer dan logisch.

Oprichter van Stem op een Vrouw is Devika Partiman uit Amsterdam. Ze kreeg het idee toen ze in december 2016 bij een bezoek aan een museum in Suriname flyers zag liggen van een vrouwenorganisatie die campagne voerde voor meer vrouwen in de politiek. "Een paar maanden later waren hier in Nederland de Tweede Kamerverkiezingen en het leek me goed om te proberen of ik dat principe hier ook kon toepassen", zegt Partiman.

Bewust maken

Uiteindelijk kwam ze met de stichting. Die heeft verschillende doelen: mensen bewust maken van de scheve man-vrouw-verdeling en trainingen en adviezen geven aan gemeenten en zowel toekomstige als huidige vrouwelijke politici. Ook organiseert de stichting een verkiezingsdebat om de zichtbaarheid van vrouwelijke kandidaten te vergroten.

Bij de kiezer moet ook een bepaalde bewustwording ontstaan, zegt Partiman. "Stemmen op de eerste vrouw op de lijst is goed, maar heeft niet zoveel zin als het om meer vrouwen in de politiek gaat. Want die eerste vrouw redt het meestal wel. Maar als je bijvoorbeeld op basis van peilingen naar een partij kijkt, kun je wel wat veranderen. Wordt een partij ingeschat op tien zetels en de nummer elf is een vrouw, dan kun je door op haar te stemmen ervoor zorgen dat ze een zetel krijgt."

Landelijke kopstukken zouden ook liever meer vrouwen in de politiek zien. We vroegen ze naar hoe het komt dat dat niet lukt:

'Mannen zijn misschien wat botter in het opgeven van hun avonden'

Door de actie bij de Kamerverkiezingen heeft Stem op een Vrouw er volgens Partiman voor gezorgd dat drie extra vrouwen in de Tweede Kamer zijn gekomen: Lilianne Ploumen voor de PvdA en Isabelle Diks en Lisa Westerveld voor GroenLinks. "Bij de VVD is het helaas net niet gelukt om voldoende voorkeursstemmen te krijgen voor een kandidaat."

Maar de tactiek voor de gemeenteraadsverkiezingen is anders. Er zijn namelijk maar weinig betrouwbare peilingen om vanuit te gaan. Dus kijk op de kieslijsten en spreid je stem, is het advies van de stichting. De kansen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn ook groter voor vrouwen, omdat er veel minder voorkeursstemmen nodig zijn dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Ik geloof oprecht dat de samenleving vredelievender is als iedereen goed vertegenwoordigd is.

Devika Partiman

Toch is het opmerkelijk dat er campagnes nodig zijn om ervoor te zorgen dat er vrouwen in de politiek terechtkomen, zegt Partiman. "Er is helaas weinig onderzoek gedaan naar de vraag waarom zo weinig vrouwen de politiek in gaan. Maar de kandidatencommissies van de partijen zouden ermee te maken kunnen hebben. Onderzoek wijst namelijk uit dat zulke commissies vaak kiezen voor mensen die op hen lijken. Een partij die divers wil zijn, moet er dus echt hard aan werken om dat ook voor elkaar te krijgen, anders lukt het niet."

Daarnaast bestaan partijen nog altijd grotendeels uit mannen, en die putten weer uit een netwerk dat ook grotendeels uit mannen bestaat, gaat Partiman verder. "Het is toch vreemd dat de politiek de helft van de bevolking niet goed vertegenwoordigt? Dat heeft dan ook weer gevolgen voor de veiligheid, de gezondheidszorg. Ik geloof oprecht dat de samenleving vredelievender is als iedereen goed vertegenwoordigd is."

Wil je weten hoe de man-vrouw-verdeling is op de kieslijsten in jouw gemeente? Bekijk het op de kaart hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl