NOS NieuwsAangepast

Onderwijsraad: alle leraren op masterniveau

Leraren moeten beter worden opgeleid, omdat ze een cruciale rol spelen in het verbeteren van leerprestaties. Dat adviseert de Onderwijsraad aan minister Van Bijsterveldt.

Nieuwe leraren moeten volgens de raad in de eerste vijf jaar dat ze voor de klas staan worden opgeleid tot masterniveau. Ze mogen dus nog wel aan de slag met alleen een bachelor, hiervoor krijgen ze een startkwalificatie. Leraren die nu al voor de klas staan moeten ook tot het masterniveau worden bijgeschoold.

Het opleidingsniveau van leraren daalt in Nederland, terwijl het internationaal juist hoger wordt. In de landen die in internationale vergelijkingen goed presteren blijken de leraren hoger opgeleid, zegt de Onderwijsraad.

Toets

De raad wil ook dat leerlingen aan het eind van de tweede klas worden getoetst op Engels, Nederlands en wiskunde. Als hun niveau duidelijk is, kunnen docenten gerichter aan de slag, is het idee.

In een schriftelijke reactie laat minister van Bijsterveldt (Onderwijs) weten dat het advies van de Onderwijsraad haar zeer aanspreekt. "De Onderwijsraad zet een scherpe stip op de horizon waar het gaat om de eisen die aan het leraarschap gesteld worden. Een ambitieuze doelstelling die zeer de moeite van het overwegen waard is."

Van Bijsterveldt zegt de adviezen van de Onderwijsraad te betrekken bij haar plannen die voor de zomer naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl