Anne en Esther tijdens de opnames van ANNE+
Aangepast

Webserie ANNE+ is herkenning voor jonge lesbische meisjes

De eenentwintigste editie van De Roze Filmdagen is alweer een aantal dagen aan de gang. Op het filmfestival in Amsterdam worden internationale speelfilms en documentaires vertoond waarin seksuele diversiteit centraal staat.

"We kunnen ons prima inleven in heterofilms, maar het is af en toe fijn om je te kunnen identificeren met mensen die dezelfde geaardheid hebben", zegt festival director Werner Borkes. Volgens hem staan er al veel lhbtq-films op Netflix, maar nog steeds te weinig. Op De Roze Filmdagen worden 125 films, documentaires en shorts uit 140 landen vertoond. Ook kunnen bezoekers met enkele filmmakers in gesprek.

Relaties

Een Nederlandse productie die dit jaar op de programmering staat, is de webserie ANNE+. In zes afleveringen krijg je een inkijkje in het leven van de jonge Amsterdamse Anne en haar diverse relaties. Bij het festival zijn de eerste beelden te zien en gaan de makers in gesprek over het belang van de webserie.

Maud Wiemeijer (24) bedacht ongeveer drie jaar geleden het idee voor de serie. "Ik wilde al een tijdje iets maken over lesbische meisjes, omdat ik vind dat het er nog te weinig is." Maud haalde haar inspiratie vooral uit andere films en haar eigen leven. Toch is de serie niet autobiografisch. "Ik hoop vooral dat iedereen zich kan herkennen in Anne, het gaat tenslotte over relaties en de liefde", zegt ze. In elke aflevering staat een ander meisje centraal in Annes leven: van een oude middelbareschoolliefde tot een onenightstand.

We zeggen altijd dat we content maken die we zelf hebben gemist toen we jong waren.

Valerie Bisscheroux, regisseur

Bij het schrijven van het scenario werd al snel regisseur en vriendin Valerie Bisscheroux (24) betrokken. "Maud had meteen het idee om er een webserie van de maken. Internationaal gezien zijn die er al veel, maar in Nederland nog niet", zegt Valerie. Het hoofddoel was dan ook om op internationaal niveau zoveel mogelijk meisjes te bereiken die zich herkennen in Anne. "We zeggen altijd dat we content maken die we zelf hebben gemist toen we jong waren." Volgens Valerie zijn er veel jonge vrouwen tussen de vijftien en dertig jaar die problemen hebben met hun seksualiteit. Zo is uit de kast komen voor sommigen nog steeds een issue.

Voor Valerie is dit haar eerste grote regieproject en het regisseren ging dan ook niet altijd van een leien dakje. "Het gaat eigenlijk altijd anders dan je denkt. Zo was er een moment waarop een belangrijke scène in theater niet door kon gaan. Ook kwam de make-upartist die we voor een dag geboekt hadden een keer niet opdagen. Uiteindelijk vind je voor alles wel een oplossing."

Anne en Sofie tijdens de opnames van ANNE+

Hanna van Vliet (25) speelt de rol van Anne. "Ik vind het best spannend om nu de eerste beelden te laten zien aan publiek, want we zijn er erg lang mee bezig geweest." Zelf kan ze zich heel erg goed identificeren met haar alter ego. "Anne is een heel normaal meisje van onze generatie. Ze woont in Amsterdam, studeert en rommelt wat aan in de liefde. Zelf kom ik ook uit Amsterdam en val ook op vrouwen. Mijn privéleven lijkt best op dat van haar."

Ik hoop dat de maatschappij dit soort relaties als normaal gaat zien.

Hanna van Vliet (hoofdrolspeler ANNE+)
ANNE+

Ook Hanna was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de webserie. De rol van Anne is dan ook deels geïnspireerd op haar. Maar niet alles vindt ze even leuk aan haar personage. "Ze doet soms wel dingen waarvan ik denk, jeetje, maar je hoeft haar ook niet altijd aardig te vinden." Met deze rol hoopt Hanna niet alleen in de gayscene iets bij te dragen, maar juist daarbuiten. "Ik hoop dat de maatschappij dit soort relaties als normaal gaat zien, want dat is helaas nog lang niet zo."

Dit najaar wordt de zesdelige webserie ANNE+ online gelanceerd.

Deel artikel: