Ook FIOD mag straks infiltreren en afluisteren
Voortaan mogen bijzondere opsporingsdiensten als de FIOD zelf infiltranten inzetten en vertrouwelijke gesprekken afluisteren, net als de politie.
Tot nu toe waren deze bijzondere opsporingsmiddelen alleen voorbehouden aan de politie, als deze vermoedens had van georganiseerde misdaad, ernstige inbreuk op de rechtsorde of aanwijzingen had voor een terroristisch misdrijf.
"Het is een gedoe als je als FIOD elke keer naar de politie moet om een telefoontap te plaatsen of in een netwerk te infiltreren", zegt techredacteur Joost Schellevis in het NOS Radio 1 Journaal. "Het idee is dat de opsporingsdiensten dat straks zelf mogen doen, zonder tussenkomst van de politie."
Vanaf de zomer mogen de Inspectie SZW, de NVWA, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de FIOD na toestemming van de rechter zelf undercoveroperaties uitvoeren. Ook de marechaussee mag dat dan. De verruiming van de wet moet ertoe leiden dat georganiseerde misdaad effectiever bestreden kan worden.
Schandalig
Privacyorganisaties reageren kritisch op de wetswijziging, schrijft de Volkskrant, die de wetswijziging als eerste meldde. "Het gaat om een ingrijpende wetswijziging die nog meer inbreuk mogelijk maakt op de privacy van burgers", zegt de Stichting Privacy First. De organisatie vindt het "schandalig" dat hierover nauwelijks een debat in het parlement en de media is gevoerd.
Volgens Schellevis komt er nog een nieuwe wet aan die veel verder gaat dan de wet die deze zomer van kracht wordt. De Tweede Kamer heeft al met die nieuwe wet ingestemd, de Eerste Kamer moet er nog over stemmen. "Die wet laat de politie ook hacken, en de FIOD mag in dat kader ook zélf hackoperaties opzetten", zegt hij. "Bijvoorbeeld inbreken op apparaten van mensen die verdacht worden van grootschalige belastingfraude."