Plagieert Ronnie Flex of bezingt hij de artiesten uit zijn jeugd?
Lisanne Wieringa
NOS Online
Lisanne Wieringa
NOS Online
Fragmenten uit Fan, de nieuwe videoclip van Ronnie Flex, lijken sterk op de clip van het nummer Bound 2 van Kanye West. In de clip ligt zangeres Famke Louise begeerlijk achterover op een motor met Flex tussen haar benen. Precies zoals Kim Kardashian in 2013 ook al in Kanye Wests clip poseerde. De Telegraaf stelde de vraag of hier sprake was van plagiaat. Dat zochten wij uit.
Kritiek
"De video is best wel erg gejat van Bound 2 van Kanye", reageert iemand op YouTube op de clip van Ronnie Flex. De Telegraaf schrijft dat de clip "als twee druppels water" lijkt op die van West en licht in een video alle gelijkenissen uit.
Volgens het management was de videoclip een grapje van de regisseur en geen statement van Flex zelf. Maar dat neemt niet weg dat eerdere muziek van de rapper ook sterke gelijkenissen vertoonde met nummers van andere artiesten. Zo kreeg hij op Twitter kritiek te verduren na het verschijnen van Blijf bij mij. De melodie van het refrein is bijna identiek aan dat van Dilemma van Kelly Rowland en Nelly uit 2002. Zijn nummer-1-hit Energie deed veel mensen denken aan Into you van Fabolous en Tamia uit 2003.
Ook 3FM-dj Angelique Houtveen herkent de verwijzingen, maar zij ziet er geen kwaad in. "Zeker weten dat Ronnie Flex dat expres doet. Hij weet dat dondersgoed, maar het is juist bedoeld als knipoog naar de muziek die hem geïnspireerd heeft."
De manager van Ronnie Flex beaamt dat. "Voor hem is het een soort ode aan de muziek waarmee hij is opgegroeid." Volgens haar staat de rapper er bij uitstek om bekend dat hij een eigen stijl heeft ontwikkeld, waarbij hij aan de muziek van andere artiesten een eigen draai geeft.
Het ontstaan van hiphop
In het hiphopgenre is het bovendien ook helemaal niet raar om elkaars werk te gebruiken. Hiphop ontstond in de jaren 70 en 80 in de ghetto's van New York. Artiesten hadden vaak geen geld om eigen muziek te produceren. Daarom draaiden dj's beats en samples van andere artiesten, waar originele teksten overheen gerapt werden. "Alle grote producers zoals Dr. Dré zijn groot geworden door samples van andere artiesten te gebruiken", vertelt de manager van Ronnie Flex.
Angelique Houtveen is ervan overtuigd dat Ronnie Flex de nieuwere generatie op deze manier laat kennismaken met de klassiekers van de vroege zero's. "Dat is voor hen nieuwe muziek, die zij leren kennen wanneer Ronnie ernaar verwijst in zijn muziek."
In de dancescene worden vaak oude R&B-nummers overgenomen, waaraan bijna niets veranderd is. Dat vind ik kwalijker.
In de dancescene ziet Houtveen vaak dat oude R&B-nummers hergebruikt worden, waaraan bijna niets wordt veranderd. "De tekst niet en de melodielijn niet. Zij hebben er alleen een housebeat onder gezet en doen alsof ze zelf het wiel hebben uitgevonden. Dat vind ik kwalijker dan Ronnie Flex, die zijn eigen teksten bij de melodie schrijft en de artiesten die hem geïnspireerd hebben daarvoor credits geeft."