Kobe Bryant met de Oscar voor zijn korte animatiefilm 'Dear Basketball'
NOS SchaatsenAangepast

Afscheidsgedicht levert basketballegende Bryant een Oscar op

Als sporters wonnen ze alle prijzen die er te winnen vielen. Maar dat ze ooit een Oscar in ontvangst zouden nemen, had niemand voor mogelijk gehouden.

Bij het jaarlijkse gala van de meest prestigieuze filmprijzen in Los Angeles stonden oud-basketballer Kobe Bryant en oud-schaatser Johann Olav Koss toch opeens met het vermaarde gouden beeldje in handen.

"Om eerlijk te zijn, voelt dit beter dan het winnen van een kampioenschap", vertelde basketballegende Bryant. "Ik meen het echt."

Afscheidsgedicht

Bryant kreeg de Academy Award voor de korte animatiefilm 'Dear Basketball'. De korte film is gebaseerd op een 52-regelig gedicht, waarmee Bryant in november 2015 zijn afscheid als basketballer aankondigde.

De basketballer, die in zijn loopbaan vijf keer NBA-kampioen werd, twee keer olympisch goud won en achttien keer mee mocht doen aan de All-Star Game, was als schrijver en verteller betrokken bij de film.

Als het aan Bryant ligt, blijft het niet bij deze ene artistieke uitspatting. Bij zijn afscheid kondigde hij al aan dat hij graag verhalen zou willen schrijven. "Mensen vonden dat schattig, een manier om een depressie na mijn loopbaan te voorkomen. Om nu hier te staan en dit gevoel van waardering te krijgen, this is crazy man."

Bryant wint Oscar en geeft Fox-presentatrice lik op stuk

Met de Oscar in zijn handen had Bryant nog een subtiele boodschap voor de sceptici. "Ik weet dat basketbalspelers eigenlijk hun mond zouden moeten houden en dribbelen".

Daarmee gaf hij presentatrice Laura Ingraham van Fox News op subtiele wijze een veeg uit de pan. Ingraham gebruikte dezelfde woorden onlangs in reactie op de kritiek van basketballers LeBron James en Kevin Durant op president Donald Trump.

Koss verguld met gouden beeldje

De Noorse oud-schaatser Johan Olav Koss ontving aan het begin van de jaren negentig al drie keer de Oscar Mathisen-trofee (beter bekend als 'de Schaatsoscar'). Zondagnacht stond hij opeens met een echte Oscar in zijn handen.

Het gouden beeldje werd toegekend aan de spraakmakende documentaire Icarus, waarin klokkenluider Grigori Rodtsjenkov het Russische dopingsysteem uit de doeken doet.

Samen met de makers van Icarus richtte Koss vorig jaar de stichting FairSport op, bedoeld om klokkenluiders in de sport steun te bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl