Bijna 200 gemeenten steunen uitbreiding statiegeld
Het aantal Nederlandse gemeenten dat het initiatief steunt om statiegeld uit te breiden, is toegenomen tot bijna 200. De zogeheten statiegeldalliantie is een Belgisch-Nederlands plan om statiegeld ook in te voeren voor blikjes en kleine petflesjes.
Het initiatief, waarmee gemeenten worden opgeroepen om het probleem van zwerfafval serieus aan te pakken, begon in november met 21 partners, waaronder de gemeente Weert en het Milieucentrum. In januari stond de teller van deelnemers op 29.
Overigens doen er ook allerlei andere organisaties en bedrijven mee, zoals de brancheorganisatie voor de landbouw LTO, de Consumentenbond en Greenpeace.
"Overweldigend", noemt directeur Rob Buurman van initiatiefnemer Recycling Netwerk het aantal steunbetuigingen. "Het onderwerp zit de gemeenten hoog, omdat zij het zwerfafval moeten opruimen." Door statiegeld te heffen komt de verantwoordelijkheid voor inzameling en hergebruik bij de producenten te liggen.
Vrijwillige inzameling
Uit onderzoek is gebleken dat het aantal flesjes en blikjes op straat flink kan afnemen door de heffing van statiegeld. Flesjes en blikjes vormen zo'n 40 procent van het zwerfafval, dus het idee is dat er door statiegeld veel minder zwerfafval komt.
Maar de levensmiddelenindustrie en supermarkten noemen dat onderzoek onbetrouwbaar. Bedrijven als Bavaria en Albert Heijn lobbyen tegen de invoering van statiegeld, omdat ze moeten investeren in machines waarmee ze de verpakkingen kunnen innemen.
Op 15 maart debatteert de Tweede Kamer over het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes.