Evita Mac-nack
redacteur NOS op 3
Evita Mac-nack
redacteur NOS op 3
Hij verstuurde vijftien sollicitatiebrieven en heeft, op twee afwijzingen na, daar nooit meer iets van gehoord. Het overkwam Mourad el Moussati (24) uit Krimpen aan den IJssel. Hij liep het risico om studievertraging op te lopen door het gebrek aan reacties en besloot het anders aan te pakken. Hij filmde zichzelf en verstuurde een video als sollicitatie voor vijf vacatures. Binnen twee weken had hij voor alle vijf een uitnodiging te pakken.
Mourad wil dat iedereen zich bewust wordt van videosolliciteren. Hij denkt dat het vooroordelen kan wegnemen: "Arbeidsdiscriminatie bestaat nou eenmaal. Daarom is dit juist voor mensen met een bepaalde leeftijd, een andere afkomst of met een beperking een goede manier om te laten zien hoe leuk en goed ze zijn. Maar voor mensen die niet goed zijn in schrijven en spelling, kan dit ook werken."
Volgens Mourad is deze vorm van solliciteren nog onbekend in Nederland. Hij deed onderzoek naar de reacties op videosollicitaties bij driehonderd organisaties. Bijna 90% gaf aan het leuk te vinden om zo'n video te ontvangen. Alleen wordt het niet snel gedaan: maar 11% van de organisaties heeft ooit een video ontvangen.
Mourad hoopt dat deze vorm van solliciteren makkelijker wordt gemaakt voor werkzoekenden: "Ze moeten erop gewezen worden dat dit een mogelijkheid is bij bedrijven. Dat kunnen ze bijvoorbeeld aangeven op hun website. Maar natuurlijk is videosolliciteren niet voor iedereen. Het is alleen wel belangrijk dat die mogelijkheid daar is."
Mourad heeft van videosolliciteren zijn werk gemaakt. Via zijn eigen bedrijfje biedt hij workshops aan met tips hoe je het beste een video kunt maken als sollicitatie. Werkgevers legt hij uit hoe ze dit middel tijdens het werven van kandidaten kunnen gebruiken.