'OM beloofde Rabobank-medewerkers ongemoeid te laten in libor-zaak'
Het Openbaar Ministerie heeft Rabobank in de schikking over de libor-fraude toegezegd geen vervolging in te stellen naar betrokken Rabobank-medewerkers. Dat stelt onderzoeksprogramma Zembla, dat de geheime schikking heeft ingezien.
In 2013 betaalde Rabobank een schikking van 774 miljoen euro om strafvervolging te ontlopen voor het jarenlang manipuleren van de zogenoemde libor-rente. Een deel, 70 miljoen euro, ging naar het OM in Nederland. De rest ging naar toezichthouders en justitie in de VS en het Verenigd Koninkrijk.
In de schikking die het OM destijds met de Rabobank heeft getroffen, blijkt dat niet alleen de bank, maar ook betrokken medewerkers die nog in dienst waren van de bank de zekerheid kregen dat ze niet vervolgd zouden worden.
In een reactie zegt het OM dat de passage niet op voorstel van Rabobank in de schikking is gezet, maar op eigen initiatief. "Het is een mededeling, geen afspraak", stelt hoofdofficier Marianne Bloos in de uitzending van Zembla.
'Strenge disciplinaire maatregelen'
Ten tijde van de schikking maakte de Rabobank bekend dat dertig medewerkers betrokken waren bij de fraude. Veertien van hen bleven in dienst van de bank en kregen te maken met "strenge disciplinaire maatregelen", zoals financiële sancties en demotie.
De overige handelaren werden in het buitenland vervolgd. In 2016 werden twee voormalige Rabobank-handelaren in de VS veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk een en twee jaar.
Er is veel te doen geweest over het besluit van het OM de Nederlandse bankmedewerkers niet te vervolgen. Advocaat Gerard Spong spande namens een aantal klanten van Rabobank een procedure aan om alsnog vervolging af te dwingen, maar zonder succes.
Het Haagse gerechtshof concludeerde in 2015 weliswaar dat de veertien medewerkers vervolgd hadden moeten worden, maar het was niet mogelijk om de beslissing terug te draaien. Het bewijsmateriaal voor een strafzaak zou niet meer zijn rond te krijgen.