Timmermans: Rutte moet hogere EU-uitgaven gaan uitleggen
De begroting voor de EU moet omhoog, minder geld voor Europa kan niet. Natuurlijk moet er bezuinigd worden, maar de Europese Unie levert ook veel op. De EU gaat meer doen en wil de begroting anders inrichten, en dat moet Nederland goed uitleggen.
Dat is de kern van de boodschap van Frans Timmermans, als vicevoorzitter de tweede man bij de Europese Commissie. "Het is de verantwoordelijkheid van premier Rutte en de politieke leiders in Nederland om duidelijk te maken wat we eraan hebben."
Gevoeligheden
Timmermans kiest zijn woorden zorgvuldig. Hij kent de gevoeligheden in Nederland, hij kent het standpunt van het Nederlandse kabinet, dat niet méér wil gaan betalen aan de EU. "Je moet niet beginnen met de vraag wat het kost. Je moet kijken naar wat je wil dat de EU doet. En dan pas kijk je naar: wat mag het kosten."
Bij die kosten vallen vooral de hoge landbouwsubsidies en de steun aan zwakkere regio's op. Die beslaan meer dan de helft van de Europese begroting. Dat moet echt anders, zegt Timmermans. Hij put hoop uit de aanpak van de Franse president Macron, die wil bezuinigen op de landbouwuitgaven. "Hij zegt dat we de landbouw moeten hervormen en dat is voor het eerst. Dat hebben ze in Frankrijk nog nooit gezegd."
Volgens Timmermans moet Nederland daarbij aanhaken. "We moeten geld uitgeven waar de Europese meerwaarde het grootst is. Dus aan het vernieuwen van onze economie, betere grensbewaking, meer veiligheid, een duurzaam migratiebeleid."
"Maar je moet ook thuis eens even voor jezelf uitrekenen, wat is nou meer effectief? Hoe bereik ik het meeste resultaat? Wat is het goedkoopst? Om het alleen proberen te doen? Of het samen te doen? Het klimaatbeleid alleen heeft geen enkele zin. De economie herstructureren in een interne markt, dat gaat alleen maar succesvol worden als iedereen dat doet. Dat moet je ook Europees doen."
"Grenzen bewaken, alleen Nederland? Nee, ook dat zullen we Europees moeten doen. Aan onze veiligheid werken kunnen we ook niet alleen, dus je moet kijken waar Europese meerwaarde zit. En daar kan je best in investeren, als het maar verstandig gebeurt."
Ik weet zeker dat Nederlanders ook bereid zijn om ietsjes meer bij te dragen aan de Europese Unie. Dan gaan we van een half kopje koffie naar misschien driekwart kopje koffie per dag.
De discussie over het geld is actueel nu de Britten de EU gaan verlaten. In de rekensommen die nu rondgaan kan Nederland zomaar één of twee miljard extra moeten betalen, bovenop de zeven miljard die we nu al betalen. "We staan aan het begin van de onderhandelingen dus die bedragen moeten we nog maar zien", zegt Timmermans. "Maar je moet ook kijken wat we ervoor terugkrijgen. Je geeft het geld namelijk niet aan Europa, je geeft het geld aan grensbewaking. Aan veiligheid, aan een verstandig migratiebeleid. Je geeft het niet aan zoiets onbestemds als Europa."
Volgens Timmermans valt het met de kosten wel mee. "Ik weet zeker dat Nederlanders ook bereid zijn om ietsjes meer bij te dragen aan de Europese Unie. Dan gaan we van een half kopje koffie naar misschien driekwart kopje koffie per dag. Dat valt nog wel op te brengen lijkt me."
Timmermans stelt dat bij het opstellen van de nieuwe begroting ook naar de spelregels gekeken moet worden. "Je moet zeker zijn dat het geld verstandig wordt uitgegeven. Dat vind ik heel normaal. Dus kunnen we regels opstellen waarbij we zeggen: de rechtstaat en het beschermen en handhaven van die rechtstaat is mede onderdeel van het beoordelen of je geld krijgt uit de EU-fondsen."