NOS SchaatsenAangepast

Das: alleen maar heen en weer naar de schaatsbaan geweest

Het is op voorhand de afstand waarop de schaatskenners en -liefhebbers niet direct medailles verwachten voor Nederland. En zeker geen gouden. De 500 meter voor vrouwen gaat zeer waarschijnlijk een tweestrijd worden tussen de Japanse Nao Kodaira en de Koreaanse Sang-Hwa Lee.

"Ik ben bang van wel", zegt Anice Das een dag voor de race. "Maar je weet het nooit. Het zijn de Spelen en er zijn meer gekke dingen gebeurd." Naast Das komen ook Lotte van Beek, als vervangster van Marrit Leenstra die zich heeft teruggetrokken, en Jorien ter Mors namens Nederland in actie op de korte sprintafstand.

Persoonlijk record

Das won in december verrassend de 500 meter op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Ze hoopt zichzelf in Pyeongchang in ieder geval te verbeteren. "Het mooiste is om een persoonlijk record te rijden. Daarvoor moet je technisch goed schaatsen, jezelf technisch verbeteren. Alleen dan gaat het lukken."

Bij Nederlandse kampioenschappen en bij het OKT rijdt Das mee om de bovenste plaatsen. Dat zal op de Spelen anders zijn. "Toch wil ik hier wel heel erg goed rijden. Ik voel de spanning, omdat het een ontzettend spannende wedstrijd is. Dat heb ik ook nodig om het beste eruit te halen."

Anice Das tijdens een training op het olympische ijs in Gangneung

Das heeft zelf lang moeten wachten om in actie te mogen komen, terwijl ze om haar heen al de nodige collega's met medailles heeft zien terugkomen. "Daar word je wel enthousiast van. Carlijn (Achtereekte, red.) kwam met de eerste en vervolgens kwam er bijna elke dag goud bij. Esmee (Visser, winnares van de 5.000 meter, red.) zit bij mij in het appartement. Dan wil je zelf ook heel graag rijden."

De focus van Das ligt in eerste instantie op presteren. Daarna kan en wil ze pas van de olympische sfeer genieten. "De verleiding is groot om hier en daar te gaan kijken. Er is zo veel te doen om het dorp heen. Maar tot nu toe ben ik alleen maar heen en weer naar de schaatsbaan geweest. Als ik klaar ben, heb ik nog een week om rond te kijken", aldus Das.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl