EU-commissaris Gunther Oettinger
NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie wil meer geld van lidstaten

De Europese Commissie wil dat alle lidstaten vanaf 2021 meer geld aan Brussel overmaken. Volgens EU-commissaris Oettinger krijgt de Europese Commissie steeds meer taken. Het huidige budget is te laag om al die taken uit te voeren, zegt hij. Als ze meer van ons willen, dan moeten ze ons daar ook het geld voor geven.

Nu dragen de EU-landen gemiddeld nog minder dan 1 procent van het bruto nationaal inkomen aan Brussel af. Oettinger wil dat laten stijgen. De begroting moet uitkomen tussen 1,1 en 1,2 procent. Volgens de Commissie is het nog niet precies in te vullen, omdat nog niet duidelijk is hoeveel alle nieuwe taken gaan kosten.

Het voorstel is hoe dan ook omstreden, omdat 1 procent door velen als een symbolische grens wordt beschouwd, waarboven de begroting niet mag komen. Voor Nederland zal zo'n stijging van de begroting de komende periode miljarden kosten. Nederland betaalde in 2016 nog 7,5 miljard euro.

Oettinger en commissie-voorzitter Juncker namen vandaag een voorschot op volgende week, als de regeringsleiders voor het eerst spreken over de nieuwe Europese begroting. Die wordt eens in de zeven jaar vastgesteld. De gesprekken dreigen moeilijker dan ooit te worden: door de brexit valt er een groot financieel gat, want de Britten zijn nettobetalers. Nederland wil daarom dat er wordt bezuinigd, maar de Europese Commissie wil het gat opvullen en er het liefst nog iets bij.

Subsidies

"We hebben nieuwe taken die we zeven jaar geleden nog moeilijk konden bevatten. Terrorisme-bestrijding was toen nauwelijks aan de orde. Grensbewaking is belangrijker geworden. De instabiliteit ten zuidoosten van Europa kenden we toen nog niet", aldus Oettinger.

De regeringsleiders krijgen volgende week een soort menukaart voorgelegd door Oettinger. Daar staat op wat alle nieuwe en oude taken kosten. Als ze niet meer geld willen betalen, dan moeten ze zelf maar aankruisen wat ze niet meer willen doen, is de gedachte.

Zelf wil de Duitser wel bezuinigen op landbouw- en regio-subsidies, maar niet al te veel. Regiosubsidies mogen niet worden uitgespeeld tegen grensbewaking en landbouwsubsidies niet tegen innovatie, zei de EU-commissaris.

Oettinger vindt steun in zijn eigen land en in Frankrijk. De twee grootste EU-landen willen de begroting best wat laten stijgen. "Terecht", zegt de begrotingscommissaris: Van elke 100 euro die Europeanen verdienen, betalen ze gemiddeld 50 euro belasting. Slechts 1 euro daarvan gaat naar de EU. De rest, 49 euro, gaat naar de eigen regering. "Dus laat niemand zeggen dat wij geld verslinden", zei Oettinger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl