Doodsbedreigingen aan adres shorttrackster Boutin

Bronzen Boutin krijgt bedreigingen op social media

Geen sport zo populair in Zuid-Korea als shorttrack. Ook op de OIympische Spelen in Pyeongchang zitten de stadions weer vol en maakt het veel los bij het thuispubliek. Maar dat levert niet uitsluitend positieve geluiden op.

De Canadese Kim Boutin kan er inmiddels over meepraten. Zij finishte dinsdag in de hectische finale van de 500 meter als vierde, maar dankzij een diskwalificatie van de Zuid-Koreaanse Choi Minjeong schoof ze op naar plaats drie: brons.

Het leverde een stormvloed aan reacties op via haar Twitter-account. "Gefeliciteerd met je oneerlijke medaille", schrijft een Koreaan. Maar het gaat verder: "Als ik je vind, ga je dood."

Boutin in actie met Arianna Fontana (l) en Choi Minjeong (m)

Boutin sloot daarop haar account. Het Canadese Olympisch Comité heeft actie ondernomen. "We werken nauw samen met onze schaatsbond, onze beveiligers en onze federale politie. We gaan er verder niet op in, zodat Kim zich kan voorbereiden op haar volgende races."

Ook het IOC heeft gereageerd. "Niemand van ons kan controle uitoefenen op wat er op social media wordt gezegd", stelt woordvoerder Mark Adams. "Maar laten we de sporters respecteren. Af en toe komen dergelijke uitingen langs en we keuren het af. Laten we ons focussen op de sporters en hun prestaties."

Christie in 2014

Vier jaar geleden tijdens de Spelen in Sotsji overkwam de Britse Elise Christie iets soortgelijks. Zij werd in de finale van de 500 meter gediskwalificeerd vanwege het hinderen van de concurrentie. Koreaanse fans veroordeelden haar actie, want zij zou Park Seung-hi van een gouden medaille hebben afgehouden. Christie ging, net als Boutin nu, over tot het sluiten van haar account op social media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl