Vrouw spoelt dwerghamster en 'emotioneel steundier' door toilet vliegveld
Een Amerikaanse student heeft haar dwerghamster Pebbles door de wc gespoeld omdat zij haar huisdier niet mee mocht nemen op een vlucht naar Fort Lauderdale. Van tevoren zei luchtvaartmaatschappij Spirit nog dat het geen probleem was dat ze de dwerghamster mee wilde nemen. Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Baltimore werd de hamster van de 21-jarige student Belen Aldecosea geweigerd.
Pebbles is een zogeheten 'emotioneel steundier' voor Aldecosea. Dit soort huisdieren kunnen dienen als afleiding van een medisch probleem en worden in sommige gevallen toegewezen door de dokter. Aldecosea kocht hamster Pebbles toen zij een goedaardige, maar pijnlijke tumor in haar nek kreeg.
Volgens de student adviseerde het vliegtuigpersoneel haar Pebbles door de wc te spoelen. De luchtvaartmaatschappij bevestigt in eerste instantie te hebben gezegd dat het steundier mee mocht, maar ontkent dat het personeel de vrouw heeft geadviseerd de hamster pijn te doen.
'Bruut, maar geen keuze'
"Het is bruut, maar ik kon niet anders", zegt Aldecosea tegen de Miami Herald. Ze moest naar huis in Fort Lauderdale om haar tumor te laten verwijderen. Het lukte niet een auto te huren. Het vliegveld ligt op twee uur rijden van haar universiteit, dus zij kon ook niet teruggaan. Haar studievrienden konden haar ook niet helpen, zegt ze.
De kwestie staat niet op zichzelf. Vorige maand werd een pauw genaamd Dexter geweigerd op een vlucht van United Airlines. De eigenaar van de pauw, fotograaf en performance artist Ventiko, had nog wel een stoel geboekt voor zijn kleurrijke vriend.
'Steundieren moeten zich netjes gedragen'
Een en ander zet de discussie over het meenemen van emotionele steundieren op scherp. Volgens de Air Carrier Access Act, die discriminatie van gehandicapten op vluchten moet voorkomen, mogen de steundieren, meestal honden of katten, mee als de patiënt beschikt over een doktersverklaring en het dier de veiligheid niet in het gedrang brengt.
Na een toename afgelopen jaar van zo'n 75 procent van deze gemoedshuisdieren op vluchten van United Airlines, heeft Amerika's grootste maatschappij de regels deze maand aangepast. Zieke of beperkte passagiers mogen de dieren voortaan alleen meenemen als zij ook kunnen bewijzen dat het beest goed is ingeënt en "getraind is om zich netjes te gedragen in een publieke omgeving".