Duitse metaalarbeider dwingt 28-urige werkweek af. Wie volgt?
Werkgevers in Duitsland kijken met enige zorg/bezorgdheid naar de komende cao-onderhandelingen, nu de industrievakbond een grote overwinning heeft gehaald op de werkgevers in de metaalsector.
Werknemers in de Duitse metaal- en elektro-industrie krijgen recht op een 28-urige werkweek. Na dagenlange stakingen is daar een akkoord over tussen industrievakbond IG Metall en de werkgevers. De werknemers mogen maximaal twee jaar 28 uur werken. Op die manier moet werken in deze branche aantrekkelijker worden voor bijvoorbeeld jonge ouders en mantelzorgers. Ook krijgt het personeel een loonsverhoging van 4.3 procent.
De afspraken gelden voor zo'n 900.000 werknemers in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, maar verwacht wordt dat veel andere deelstaten dit voorbeeld gaan overnemen.
In Duitsland werken een kleine vier miljoen mensen in de metaal- en elektrobranche. Het is daarmee de belangrijkste economische sector van Duitsland. Aanvankelijk weigerden de werkgevers om de lonen te verhogen en de arbeidsvoorwaarden aan te passen. Ze gingen overstag nadat 50.000 medewerkers in honderden bedrijven het werk 24 uur lang stil hadden gelegd, zoals bij Bosch, Siemens en grote autofabrikanten als Porsche en Mercedes.
Tekort
De vakbond maakte in de onderhandelingen handig gebruik van het tekort aan werknemers in de sector en de sterke economische groei in Duitsland. Met de 28-urige werkweek moet het voor werknemers makkelijker om werk en privé te combineren of om naast het werk een studie te volgen.
Vooral de middelgrote en kleine Duitse ondernemingen zijn niet ingericht op parttime werktijden en die verwachten dat het moeilijk wordt om nog een goede bezetting te krijgen. Werkgeversorganisatie Südwestmetall waarschuwt voor personeelstekort en hogere kosten om mensen meer uren te laten werken.
Nog meer stakingen
Er lopen in meer sectoren onderhandelingen over nieuwe cao's. Werkgevers in andere branches, zoals de bouw en de zorg, vrezen dat het personeel zich gesterkt ziet door de overwinning van IG Metall en daar een voorbeeld aan neemt. Dit resultaat kan dus zomaar een voorbode zijn voor stakingen in andere sectoren, als werkgevers daar niet over de brug komen met betere arbeidsvoorwaarden en hogere lonen.