Zie je iemand eendjes voeren? Ook daar is nu een meldpunt voor
Anne ter Rele
redacteur Online
Anne ter Rele
redacteur Online
Een boterham in het water gooien om de eendjes te voeren, lijkt een onschuldige bezigheid. Toch kan eendjes voeren schadelijk zijn: voor de vogels zelf, én voor de kwaliteit van het stadswater. Om dat laatste te onderzoeken, heeft het Nederlands Instituut voor Ecologie een heus 'eendjesvoer-meldpunt' ingesteld.
Door voedingsstoffen in het brood kan blauwalg, een giftige alg, bijvoorbeeld sneller groeien. Ook kan stadswater gaan stinken en troebel raken door het eten, vertelt Sven Teurlincx, die het meldpunt opzette. "We willen onderzoeken op welke schaal er voedsel in het stadswater belandt."
Het doel van het meldpunt is simpel, zegt Teurlincx. "Eigenlijk vragen we gewoon: als je de buurman eendjes ziet voeren, geef het even door." Via een online formulier kunnen buurtbewoners laten weten wat voor eten er wordt gevoerd, hoe veel en aan welke vogels.
In één vijver werd op één dag meer dan acht kilo brood gegooid.
Volgens de onderzoekers hebben sommige vijvers het zwaar te verduren. "Met mijn studenten deed ik een vooronderzoek over 21 vijvers. In één vijver werd op één dag meer dan acht kilo brood gegooid."
De 'eendjesvoerders' zijn niet altijd opa's en oma's met kleinkinderen, benadrukt hij. "Het valt me op dat mensen tussen de 25 en 50 ook vaak brood in een vijver gooien", zegt Teurlincx. "Één keer zagen we een man die zijn auto parkeerde, een grote zak gesneden brood in de vijver gooide, weer instapte en doorreed", vertelt Teurlincx. "Dat soort dingen kunnen gemeld worden via het formulier."
Verboden
Het meldpunt riep vandaag veel reacties op. "Sommige mensen vragen zich boos af of zelfs eendjes voeren nu verboden wordt", vertelt Teurlincx. Toch dient het meldpunt niet als kliklijn, benadrukt hij. "Het is nog niet duidelijk hoe groot de effecten zijn van eendjes voeren op het stadswater. Wij willen niks verbieden: wij willen het eendjes voeren alleen in kaart brengen."
Het zou ook kunnen dat er veel minder eten in vijvers wordt gedumpt dan gedacht, geeft Teurlincx aan. "Dan is het probleem veel kleiner dan we denken. Er staan nu al regelmatig borden met 'verboden te voeren' naast een vijver, maar dat zou dan helemaal niet nodig zijn. Of gemeentes zouden 'voervijvers' kunnen instellen, als blijkt dat dat een goed idee is. "