UCI-voorzitter: voorlopige schorsing Froome zou uitzonderlijk zijn
Voor de komende Giro d'Italia moet er duidelijkheid zijn over een mogelijke dopingschorsing van Chris Froome. Dat is de wens van UCI-voorzitter David Lappartient, aanwezig bij de WK veldrijden in Valkenburg.
"Dat hopen we, maar of het mogelijk is, weet ik niet", stelt Lappartient. "Er zijn ook nog beroepsmogelijkheden, bij het arbitragehof. Als het zo ver komt, is het zeker niet vóór de Giro geregeld."
Bij Froome werd tijdens de Vuelta in september 2017 een te hoog salbutamol-gehalte in zijn bloed aangetroffen. Ruim vier maanden later is er nog altijd geen uitspraak. Sterker, de Brit is volop in training en heeft in november al aangekondigd dat hij op 4 mei in Jeruzalem aan de start wil staan van de Giro.
"We hopen allemaal dat het zo snel mogelijk opgelost wordt. Liefst nog vóór de Giro. Maar de UCI zelf heeft geen invloed op de lengte van de procedure. Dat ligt allemaal in handen van het antidopingagentschap van de UCI."
In principe zou Froome dus kunnen starten in de Giro, al zou de organisatie hem ook nog kunnen weren. Voorlopig krijgt de viervoudig Tourwinnaar van de UCI de kans om zijn onschuld te bewijzen.
"Hij is een bijzondere coureur, die bekender is dan andere. Maar hij moet een gelijke behandeling krijgen. Daarom doen we het zo."
UCI kon Froome voorlopig schorsen
Volgens Lappartient heeft de UCI wel degelijk overwogen om Froome voorlopig te schorsen. "Juridisch is dat mogelijk", aldus de UCI-voorzitter. "Maar net als andere sportorganisaties past de UCI het wereldwijde antidopingreglement toe. Bij zware middelen wordt er direct geschorst. Voor specifieke middelen als salbutamol spreekt geen enkele sportorganisatie direct een schorsing uit. Dat hebben wij ook nooit eerder gedaan. Dan zou Froome een speciale behandeling krijgen. Dat is niet eerlijk."
Bovendien vreest Lappartient voor de juridische gevolgen van een voorlopige schorsing. "Zo'n zaak zouden we bij het Internationale Arbitragehof verliezen."
Of je nu machtig bent of niet, een grote coureur bent of niet, je wordt door ons gelijk behandeld.
In het peloton is intussen veel onbegrip en onvrede over het uitblijven van een (voorlopige) schorsing. Ook Lappartient stelde al eens dat hij vond dat zijn ploeg Team Sky Froome zou moeten schorsen.
"Ze hebben zeker goede advocaten om meneer Froome te beschermen. Bij de UCI hebben wij ook gespecialiseerde advocaten. Er is nu een debat tussen deskundigen. Froome mag zich verdedigen. Maar hij heeft wel meer mogelijkheden dan andere coureurs. Dat kan wat langer duren. Of je nu machtig bent of niet, een grote coureur bent of niet, je wordt door ons gelijk behandeld."
Geen dopingsport
"Dat bij Froome abnormale resultaten zijn aangetroffen zijn, wil niet zeggen dat de wielersport als geheel een dopingprobleem heeft", relativeert Lappartient. "Hij heeft het recht om te bewijzen dat hij dat middel terecht nam. De bewijslast ligt bij hem. Als hij geen gelijk krijgt, wordt hij voor dopinggebruik bestraft."
"Het wielrennen is tussen 1998 en 2009 de weg kwijt geweest. Maar als je bekijkt wat er sindsdien gedaan is, dan komen we uit de tunnel. Alleen zitten sommigen er nog in."