undefined
NOS NieuwsAangepast

Na banken nu ook Belastingdienst en DigiD slachtoffer DDoS-aanvallen

De golf van DDoS-aanvallen op Nederlandse instellingen houdt aan. Vandaag is de Belastingdienst tweemaal getroffen, en sinds 15.45 uur heeft ook DigiD last van een DDoS-aanval waardoor de site slecht bereikbaar is.

Volgens een woordvoerder van DigiD "gebeurt een aanval wel vaker, maar dit is wel zwaar". Er wordt hard gewerkt aan een oplossing. Hoelang dat nog gaat duren, kan de woordvoerder niet zeggen.

Niet uniek

De fiscus werd eerder op de dag getroffen. Rond 11.30 uur was daardoor de Belastingdienst-site ongeveer 10 minuten slecht bereikbaar. Bij een nieuwe aanval, vanmiddag, was de fiscus naar eigen zeggen een half uur niet goed bereikbaar. Inmiddels zou alles weer moeten werken.

Volgens een woordvoerder heeft de dienst regelmatig te maken met aanvallen van buitenaf en is deze storing niet uniek. Hoe vaak er problemen zijn wil de Belastingdienst niet zeggen. Het is niet duidelijk of de aanvallen met elkaar te maken hebben.

Banken

Eerder al werden drie banken getroffen. De Rabobank had vanochtend tussen ongeveer 09.00 en 11.00 uur last van de gevolgen van een DDoS-aanval. Daardoor werkten mobiel bankieren, internetbankieren en betalen met iDeal nauwelijks.

Afgelopen weekend was ABN Amro slachtoffer van een DDoS-aanval. Volgens de bank ging het gisteren om de zwaarste aanval qua intensiteit tot nu toe. Ook ING was gisteravond slachtoffer.

Onduidelijk wie erachter zit

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat de getroffen banken en instellingen zelf in staat zijn om de DDoS-aanvallen af te slaan. Mocht blijken dat dat toch niet zo is, dan staat het ministerie klaar om bij te springen. Het gaat om "heel geavanceerde aanvallen, maar het is nog onduidelijk wie erachter zit", aldus de woordvoerder.

'Grote aanval'

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank noemt deze aanvallen uitzonderlijk. "Sinds de grote DDoS-aanval op ING in 2013 leek alles goed op orde. Er is nu duidelijk iets waar we op moeten reageren. We zijn hierover in gesprek met de banken."

Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met enorme hoeveelheden data en raakt de server overbelast. Bijna alle banken hebben er geregeld mee te maken, maar niet alle aanvallen leiden tot uitval of vertraging van het betalingsverkeer.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zegt dat het hier in principe niet mee bezig is maar wel "op verzoek hulp biedt". Het NCSC wil niet zeggen of er ook al een verzoek om hulp is gedaan.

De hoeveelheid aanvallen lijkt de laatste maanden toegenomen en dat baart winkeliers in Nederland zorgen. Volgens hen komt zo de stabiliteit en de betrouwbaarheid van het betalingssysteem in gevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl