NOS VoetbalAangepast

Feyenoord-ADO: toen de gebroeders Verhoek De Kuip stil speelden

2011: ADO geeft Feyenoord flinke tik

"Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!" Terwijl De Kuip voor de rest al een tijd is leeggestroomd, blijven de meegereisde fans van ADO Den Haag maar zingen en springen. Dat is ook niet gek, want 'hun cluppie' heeft zojuist Feyenoord met 3-0 verslagen.

En met die uitslag mochten de Rotterdammers in oktober 2011 nog blij zijn ook, want ADO had kansen op meer. De uitblinkers van die middag beschikken over dezelfde achternaam: Wesley en John Verhoek.

De jongere John maakte de openingstreffer en was even later de aangever bij de 2-0 van grote broer Wesley. Meer dan zes jaar later blikt de nu 28-jarige John vanuit Duitsland terug op de voor hem mooiste wedstrijd ooit.

"Ik heb grote wedstrijden gespeeld en ik heb winnende goals gemaakt voor mooie clubs, maar voor mijzelf en voor mijn familie staat deze wel bovenaan", vertelt de spits aan de telefoon, terwijl hij met zijn huidige ploeg FC Heidenheim 1846, dat uitkomt in de tweede Bundesliga, onderweg is naar Duisburg.

2011: John en Wesley Verhoek bij ADO Den Haag

"Samen met mijn broer De Kuip stil krijgen met de club waar ik nog steeds de meeste liefde bij voel, dat telt echt. Ik kreeg daar van de week nog berichten van vrienden over", geniet Verhoek nog na.

Unieke goal

"Met name die tweede goal is uniek: ik geef Wesley de bal en hij maakt 'm af. Wesley is echt mijn grote broer, hij heeft me altijd geholpen met van alles en nog wat. Af en toe hebben we het nog over die wedstrijd, hoe mooi dat was. We hebben toen thuis ook wel een klein drankje gedaan."

De wedstrijd vormt voor Hagenaar het hoogtepunt van zijn periode bij ADO. Het bleef bij een verhuurperiode van een jaar, met daarin wisselend succes. De spits vond in 25 duels vijf keer het net voor de club waar hij zijn jeugdopleiding genoot.

"Achteraf had ik die stap wellicht niet moeten maken. Ik was nog hartstikke jong. En het begon al hectisch, want ik kwam pas op de laatste transferdag. Als jongen uit Den Haag heb je toch het gevoel dat er extra op je wordt gelet en dat je moet presteren voor twee."

Na het jaar bij ADO trok Verhoek naar de tweede Bundesliga, waar hij jaren later nog altijd actief is. Hij is inmiddels gepokt en gemazeld, maar de goal in De Kuip doet hem nog steeds veel. Hij bekijkt de beelden nog regelmatig. "Soms zit ik even in een lastige fase, waarin ik niet makkelijk tot scoren kom. Dan bekijk ik die beelden als motivatie en om zelfvertrouwen te krijgen."

Terugkeer

Verhoek is gelukkig in Duitsland, al ziet hij zichzelf ook terugkeren in de eredivisie. In dat geval telt er voor hem eigenlijk maar één club: ADO Den Haag.

"ADO gaat nooit uit mijn hoofd. Ik was deze zomer al dicht bij een terugkeer, maar Heidelheim liet me toen niet gaan. Deze zomer loopt mijn contract af. Als ADO belt, neem ik zeker op."

2011: de reacties van Ronald Koeman en John Verhoek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl