Aangepast

Amersfoortse zussen hebben al 3 jaar geen vuilniszak verwisseld

  • Stephan Vegelien

  • Stephan Vegelien

Wat begon als een uitdaging, die helemaal mislukte, is een levensstijl geworden. De zussen Nicky en Jessie Kroon uit Amersfoort leven al drie jaar zo goed als afvalvrij. En als het aan hen ligt, ga jij ook beter op je afval letten.

"We zagen een video van iemand uit Brooklyn die zero waste leefde. We waren behoorlijk sceptisch. Dus besloten we in december 2014 een maand afvalvrij te leven", vertelt Nicky. Inmiddels past hun afval, met name papier en glas, in één linnen tasje per maand. En een linnen tasje plastic per kwartaal. En hun groenafval? "Dat composteren we in een wormenbak op ons balkon."

Amersfoortse zussen leven al drie jaar afvalvrij

De zussen maken zich zorgen om het plastic probleem. Inmiddels zwerft al zo'n 6 miljard ton plastic op onze planeet. Jessie: "Gemiddeld openen mensen zo'n zeven verpakkingen per dag. Dat moet toch minder kunnen?"

Zo bewust met je afval omgaan als Nicky en Jessie, dat doe je niet van de een op de andere dag. "We dachten die eerste dagen dat we zo een supermarkt binnen konden lopen en zero waste konden leven. Dat viel enorm tegen. Wij kunnen wel afvalvrij willen leven, maar de samenleving is daar helemaal niet op ingericht."

Iedereen kan beginnen

Volgens Jessie is de truc dat je stap voor stap je gedrag verandert. "Iedereen kan beginnen met het verminderen van zijn afval. Het verschilt natuurlijk wel of je een moeder van vier kinderen bent, of een student van 20. Maar kijk waar je dingen kan veranderen: als je nieuwe shampoo nodig hebt, kijk dan wat een afvalarm alternatief is. Als je nieuwe tandpasta nodig hebt, wat kun je dan ook gebruiken?"

Nicky en Jessie maken van gedroogde kastanjes wasmiddel.

"Het is ontzettend lastig om je gedrag te veranderen", zegt Nicky. "Maar sommige dingen zijn ook ontzettend makkelijk. Je brood halen, kan ook in je eigen zak. En je fruit en groenten hoeven helemaal niet in zo'n plastic tasje. Je kan ook een netje van thuis meenemen."

Hun tip: begin klein en zorg dat het leuk blijft. "Wij zijn ook niet heilig. Wij vliegen ook nog wel eens. En we gaan ook wel eens naar een restaurant met vrienden. Het moet wel leuk blijven", zegt Jessie.

Dit is alle plastic en blik die Nicky en Jessie in drie maanden hebben verzameld.

Inmiddels hebben de zussen van hun goede voornemen uit 2014 om een maand afvalvrij te leven, zelfs een bedrijfje kunnen maken. Ze bloggen over hun ervaringen met afvalvrij leven, en hebben een communicatiebureau opgericht waarbij ze bedrijven helpen beter op hun afval te letten. "Steeds meer mensen vragen dingen over zero waste. We geven daarover lezingen," vertelt Jessie.

"Het is nog niet zo dat zero waste zo groot is dat we er allebei van kunnen leven. Maar wel steeds meer. De aandacht is ontzettend gegroeid. Dat is een hele positieve ontwikkeling." Jessie en Nicky schrijven ook samen een boek over afvalvrij leven.

Deel artikel: