Aangepast

Je eigen kringloop: gooi etensresten in een bak met wormen

  • Michael de Smit

    verslaggever

  • Michael de Smit

    verslaggever

Wormen storten zich op kliekjes

Afval scheiden begint vrij normaal te worden, maar dat afval zelf hergebruiken nog niet. Met zijn 'wormenhotels' probeert Amsterdammer Rowin Snijder restaurants, scholen en bedrijven zo ver te krijgen om dat wel te doen. Hij zorgt voor de wormen, zij voor het het afval.

Het liefste hebben ze aardappelschillen, sla, stronken of ander klein organisch materiaal. Snijder heeft er vier jaar over gedaan om een bak te ontwikkelen waar duizenden wormen organisch materiaal afbreken en er vruchtbaar compost uit de onderkant geoogst kan worden. Hij noemt het zelf wormenhotels.

Rowin Snijder heeft van wormen zijn werk gemaakt

"De gedachte achter het wormenhotel is dat mensen zelf de kringloop sluiten. In plaats van dat je het afval aan iemand anders geeft, zodat die zorgt dat er iets goeds mee gebeurt, ga je het zelf doen en kun je de compost gebruiken", legt Rowin Snijder uit.

De wormenhotels van Snijder worden nu gebruikt door bedrijven, scholen en restaurants in Amsterdam. Rick Kruyswijk is één van de koks in zo'n restaurant. "We willen natuurlijk zo veel mogelijk gebruiken, maar houden altijd wel iets over. De schillen van aardappels en bietjes bijvoorbeeld. De bak staat achter ons restaurant en daar gooien we het gewoon in".

Hij werkt in restaurant As, dichtbij de Amsterdamse Zuidas. Het restaurant heeft een eigen moestuin waar snijbiet, wortels en andere groenten worden verbouwd. "De compost die we uit de bak halen brengen we terug naar de grond en zo is de cirkel weer rond."

Kok Rick Kruyswijk voedt zijn moestuin met wormencompost

Naast de wormenhotels die onder de deftige naam 'compostier' verkocht worden, verkoopt Snijder ook nog de wormencompost. Het is volgens hem supergezond voor de grond van een moestuin, omdat er allerlei micro-organismen aan de bodem worden toegevoegd.

Wormenpoep stinkt niet

De wormencompost stinkt niet, zegt Snijder. "Bij een normaal rottingsproces horen die nare geuren die je 's zomers ruikt uit je GFT-container. Bij composteren is er een balans tussen stikstof en koolstof en stinkt het niet."

"Het voordeel van met wormen werken is dat ze helpen het proces te versnellen. De wormen helpen de bacteriën die de compost maken te verspreiden. De wormen gaan door de compost heen en verspreiden de bacteriën. Ze houden het luchtig."

Deel artikel: