Een Belgische student heeft de bitcoin gewonnen, die hij zelf uit dna wist te ontsleutelen. Klinkt ingewikkeld, is het ook, maar dat was de bedoeling. Sander Wuyts (27): "Ik kon bijna niet geloven dat het mij gelukt was."
Sander deed mee aan een wedstrijd die al drie jaar liep en heeft (op dit moment) 8455 euro gewonnen, want zo veel is een bitcoin vandaag waard. Op het World Economic Forum in Davos in 2015 liet professor Nick Goldman zien dat je data in dna kan opslaan. Hij versleutelde 1 bitcoin - toen nog 160 euro waard - in een stukje dna en deelde dat uit aan alle aanwezigen.
De wedstrijd verliep afgelopen zondag op 21 januari. Vijftig dagen eerder tweette Goldman een herinnering omdat nog niemand de prijs had geclaimd.
Sander schreef naar professor Goldman en ontving een klein buisje met een oplossing waarin het dna zat. Omdat hij promoveert op microbiologie aan de Universiteit Antwerpen had hij toegang tot geavanceerde machines die dna kunnen uitlezen. Daarna had hij ongeveer 23 miljoen dna-sequenties, goed voor 10 gigabyte aan data.
"Daar begon de uitdaging", vertelt Sander. "Professor Goldman heeft wel uitgelegd hoe je data kunt opslaan in dna, maar het was ook weer geen handleiding. Ik heb het zelf helemaal uitgevonden."
In het het dna vond hij negen bestanden waarvan hij er vijf kon uitlezen. In de eerste twee samen zat de bitcoin met instructies om 'm te claimen. In de andere bestanden zaten nog wat logo's en plaatjes.
Doordat bitcoin openbaar is en iedereen dus kon zien dat Sander de bitcoin in bezit had, was vorige week duidelijk dat het hem gelukt was het dna te decoderen.
Sander ging de uitdaging aan, omdat hij geïnteresseerd is in dna-technologie en cryptocurrency. Maar tijdens het ontcijferen zag hij ook het nut van het opslaan van data in dna.
"Het grootste voordeel is misschien nog wel hoe compact het is. Als je alle wereldwijde data uit 2015 opslaat in dna, past het in de kofferbak van een auto", vertelt Sander.
Bovendien is dna heel stabiel. "Een videoband van 20 jaar geleden stoort al flink en harde schijven crashen vaak na een jaar of vijf. Dna is veel langer houdbaar. Soms kunnen we dna van duizend jaar oud nog uitlezen."
Het nadeel is: dna uit lezen duurt lang, vaak zo'n twee dagen. Maar er zijn volgens Sander genoeg voorbeelden waar het wel werkt. "Zoals de deeltjesversneller CERN. Daar wordt heel veel data geproduceerd, maar niet direct gebruikt. Dat zou je kunnen opslaan in dna en pas weer decoderen als wetenschappers het nodig hebben voor onderzoek."
Inmiddels heeft Sander z'n gewonnen bitcoin gecasht: "Het is een toch wat onzekere markt om zo veel geld op te laten staan." Een deel van het geld gaat hij gebruiken om een feestje te geven om z'n collega's te bedanken voor alle hulp die hij heeft gehad. De rest wil hij investeren in experimentele dna-apparaten.