Een militair richt zijn wapen op vermoedelijke kapers in de Golf van Aden
NOS NieuwsAangepast

Kapitein Kooij vaart liever niet langs Somalië zonder beveiliging

  • Joris van de Kerkhof

    Verslaggever

  • Joris van de Kerkhof

    Verslaggever

"Als de zee een beetje op z'n gemak is, sta ik op de brug van het schip te genieten van de sterrenhemel, de rust en de schoonheid", zegt kapitein Johan Kooij. "Alhoewel ik 72 ben, vind ik het nog steeds fantastisch om te doen. Op bijna alle plekken in de wereld, maar niet meer in de Golf van Aden, daar bij Somalië. Zonder beveiliging is het daar echt te stressvol."

Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd mag Kooij nog steeds kapitein zijn op de grote vaart. Als zijn vrouw (ook 72) het goed vindt dan gaat hij varen, maar door de Golf van Aden dus liever niet zonder beveiligers. En dat is vandaag nou net een punt van discussie.

Kapitein Kooij

Volgens de Nederlandse wet mogen de schepen niet met particuliere, bewapende beveiligers varen. Een Nederlands schip is Nederlands grondgebied en daar heeft alleen de Nederlandse overheid het recht om geweld te gebruiken.

De Tweede Kamer bespreekt vandaag een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om onder strikte voorwaarden beveiliging aan boord te krijgen.

'Prooi voor kapers'

Kooij vindt dat die wet moet worden aangenomen. Nederland is een van de weinige landen die particuliere beveiliging niet toestaan. Daarmee zijn Nederlandse schepen voor de kapers dus extra aantrekkelijk, zegt hij.

Kooij heeft gevaren met een bemanning die een kaping meemaakte. Hij zag schepen met schade door kogels. Hij weet dat beveiliging op een schip de kapers afschrikt. Als de situatie erom vraagt, schieten de beveiligers in de lucht of in zee. Daardoor weten de kapers dat een schip bewapend is en dan laten ze het met rust, zegt hij.

In de bioscoop op het Buitenhof in Den Haag werd gisteren de Deense film Kapringen vertoond. Het is de verfilming van het waargebeurde verhaal over de kaping van een Deens schip door Somalische piraten. In de zaal zaten vooral reders en zeevarend personeel, onder wie kapitein Kooij.

De filmvertoning was bedoeld om politici ervan te overtuigen hoe reëel het gevaar van een kaping is. Wat de politiek daarmee doet, moet vandaag duidelijk worden. Voor kapitein Kooij is het verhaal in ieder geval levensecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl