NOS NieuwsAangepast

Westerstorm op komst: minder vluchten, minder treinen, meer bergers

Het KNMI heeft voor vanochtend voor bijna het land code oranje afgekondigd. Alleen in de drie noordelijke provincies geldt code geel. Een westerstorm trekt vanaf de kust over het land.

In het hele land worden windstoten verwacht met snelheden van 100 tot 120 kilometer per uur; aan zee kunnen rukwinden snelheden halen tot wel 130 kilometer per uur.

Het zwaartepunt van de storm is tussen 09.00 uur 's ochtends en 14.00 uur 's middags. In het noorden gaat het minder hard waaien; daar geldt code geel. In Groningen en Drenthe kan 's ochtends wel enkele centimeters sneeuw vallen.

Windsnelheden in Nederland tijdens de storm

Extra bergers paraat

Rijkswaterstaat en de verkeersdiensten waarschuwen voor een extra drukke ochtendspits. Vanwege de harde wind kunnen auto's met aanhanger en vrachtwagens beter niet leeg de weg op gaan.

Bij de Van Brienenoordbrug, de Haringvlietbrug, de Moerdijkbrug en andere windgevoelige punten staan extra zware bergers paraat om gestrande vrachtwagens snel te bergen.

Minder treinen

De NS past de dienstregeling aan en waarschuwt voor extra reistijd en vaker overstappen. Waar normaal de treinen om de 10 of 15 minuten komen, rijden ze vandaag maar een keer per 30 minuten. Dat geldt voor het hele land. De maatregel geeft bergers meer ruimte om bomen op het spoor op te ruimen, zegt NS. ProRail zet extra hulplocomotieven klaar om stilgevallen treinen weg te slepen. Op de stations lopen extra medewerkers om reizigers te helpen.

De treinen van de hogesnelheidslijn mogen bij storm de Moerdijkbrug niet over. Reizigers moeten omrijden via Dordrecht.

KLM schrapt vluchten

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt 110 retourvluchten - 110 vluchten heen en 110 vluchten terug. Door de harde wind is er tussen 10.00 en 12.00 uur op Schiphol geen afhandeling van KLM-vluchten op de grond mogelijk.

De geannuleerde vluchten zijn vluchten binnen Europa, laat de luchtvaartmaatschappij weten. Reizigers worden geïnformeerd en hun ticket wordt omgeboekt.

Stormvloedkeringen

Bij de vorige storm op 3 januari gingen de vijf belangrijke stormvloedkeringen dicht vanwege hoogwater. Rijkswaterstaat denkt dat de het dit keer zo'n vaart niet loopt. Mogelijk gaan alleen de Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Ramspolkering bij Kampen dicht.

De storm zorgde voor schade op verschillende plekken in het land. Hieronder een overzicht:

Dit richtte de storm allemaal aan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl