Adviesraad kabinet: verbod op onveilige 'slimme' apparaten
Het kabinet moet onderzoeken of onveilige internet of things-apparaten geweerd kunnen worden van de markt. Daarvoor pleit de Cyber Security Raad, een adviesorgaan van het kabinet. In die raad zitten mensen uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid.
Steeds meer apparaten krijgen een internetaansluiting: van webcams en thermostaten tot koelkasten. Dat is niet altijd veilig. Vorige week meldden beveiligingsonderzoekers al aan de NOS dat hackers binnen enkele minuten in je onveilige apparaat kunnen zitten.
Onveilige slimme apparaten kunnen je privacy schaden als kwaadwillenden kunnen meekijken met je webcam. Ook kunnen slimme apparaten worden gekaapt door netwerken van criminelen, die bijvoorbeeld je thermostaat gebruiken om digitale aanvallen uit te voeren.
Nauwelijks te zien
Voor consumenten is nauwelijks te zien welke apparaten veilig zijn en welke onveilig. Daarom moeten er regels komen om apparaten veiliger te maken, en mogelijk zelfs onveilige apparaten te weren van de Europese markt, vindt het orgaan.
"Je zou dat bijvoorbeeld kunnen onderbrengen in het CE-keurmerk, dat producten nu ook al moeten hebben", zegt hoogleraar ict-beveiliging Michel van Eeten, die lid is van de Cyber Security Raad. "Daarmee weren we ook brandgevaarlijke apparaten."
Verder moeten slimme apparaten tijdig worden voorzien van updates om beveiligingslekken te verhelpen. Ook moet een apparaat blijven werken als de koper ervoor kiest om het niet aan te sluiten op internet.
Stickers
Bovendien moet voor consumenten duidelijker worden hoe veilig een apparaat is, aldus de adviesraad. Zo zou er bijvoorbeeld een sticker op moeten komen waarop wordt vermeld hoe goed het apparaat is beveiligd en hoe lang het updates voor lekken krijgt.
Als er toch problemen ontstaan doordat een fabrikant zijn zaakjes niet op orde heeft, moet hij aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de economische schade, aldus het adviesorgaan.
"En op de korte termijn zou je een database met onveilige apparaten kunnen aanleggen. Dan pak je bedrijven aan middels naming and shaming", zegt Van Eeten.
Eerder kondigde het kabinet al aan met maatregelen te willen komen om slimme apparaten veiliger te maken, en fabrikanten aansprakelijk te stellen voor schade.