NOS NieuwsAangepast

Nieuw 'natuurverschijnsel' op Bali: het plasticseizoen

  • Michel Maas en Iris de Graaf

    Correspondent Zuidoost-Azië

  • Michel Maas en Iris de Graaf

    Correspondent Zuidoost-Azië

Ga jij de komende maanden op vakantie naar Bali? Dan ga je veel, heel veel plastic zien.

Een enkeldiepe laag aan bekertjes, zakjes, flesjes, doppen, rietjes en tasjes is niet het beeld dat je wil zien als je die tropische vakantie boekt. Toch is dit de situatie op het populaire vakantie-eiland.

In december was het zelfs zo erg, dat de 'plastic-noodtoestand' werd uitgeroepen. Het plasticseizoen duurt zes maanden. Op een gewone dag spoelen er tienduizenden kilo's plastic aan verspreid over de zuidelijke stranden. Op topdagen zelfs honderdduizend kilo.

Mannen, vrouwen, kinderen, bulldozers en vrachtwagens worden massaal ingezet om de stranden op te ruimen:

Hoe zit het precies met dit plasticseizoen?

Het plasticseizoen begint elk jaar aan het begin van het regenseizoen. Door de regen komt afval dat in rivieren in de binnenlanden ligt in beweging. "In combinatie met de wind en stroming van het water stroomt alles zo de zee in", vertelt correspondent Michel Maas. Het grootste deel blijft in het water liggen, een deel spoelt aan op het strand.

Op populaire stranden beginnen elke ochtend om 06.00 uur de bulldozers met het opruimen van het plastic, dat ze met tonnen storten op een enorme vuilnisbelt. "Een dikke gore bende met veel viezigheid, waar elke 5 minuten een extra meter plastic bovenop wordt gekieperd", aldus Maas.

Om 09.00 uur is het strand opgeruimd en kunnen de toeristen weer zonnebaden. Maar het water in gaan is nog steeds niet aan te raden: "Zodra je de zee in stapt, sta je alsnog tot aan je enkels tussen het plastic", zegt Maas.

Volgens Maas zeggen de Balinezen zelf dat het vuilnis vooral van de nabijgelegen eilanden Sumatra en Java komt. Dit vertelt ook Eka Merthawan, hoofd van de reinigings- en milieudienst van het district Badung: "Het komt niet van de mensen uit ons district, niet van de toeristen en ook niet uit onze grootste badlplaats Kuta."

Maar Desak Sari, een activist van de milieugroep Bali Wastu Lestari ziet dat anders: "Wij, mensen van Bali, moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Wij veroorzaken al dat plastic in de zee, niet iemand anders."

Hoe het ook zit, het is aan Bali om het op te lossen, zegt Maas; "Negen op de tien mensen leven van toerisme, maar met dat plastic trek je niet bepaald toeristen aan. Het plasticseizoen, gecombineerd met een actieve vulkaan, maakt dat Bali nu niet de meest aantrekkelijke bestemming voor een droomreis is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl