NOS NieuwsAangepast

Bouwputten, gabber en voetballiedjes in Rotterdams jubileumconcert

"Muziek is muziek, als het je raakt dan raakt het je. De vorige keer dat ik ze zag heb ik tranen met tuiten gehuild." De 32-jarige Chandra de Soet luistert vandaag met 99 andere bewoners van de Afrikaanderwijk naar een jubileumconcert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Het orkest bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd met 54 jubileumconcerten. Bij elk van die optredens komen honderd mensen uit een andere Rotterdamse wijk luisteren. En die wijkbewoners horen dan onder meer het stuk Rotterdam van componist Florian Magnus Maier.

Hij maakte zijn compositie speciaal vanwege het 100-jarige bestaan en liet zich inspireren door de stad. "Je hoort scheepsgeluiden. Je hoort ook bouwputten. Dat is herrie op een constructieve manier", vertelt Maier. "Uiteindelijk belanden we in Rotterdam-Zuid en dan krijg je gabbergeluid en voetballiederen te horen."

De combinatie van gabber en klassiek ligt niet direct voor de hand, geeft de maker direct toe. "De ideeën die het beste uitpakken zijn vaak de ideeën waarvan je aan het begin denkt: dat kan helemaal niet."

Luister hieronder hoe de combinatie klinkt:

Rotterdams Philharmonisch viert 100 jaar met gabber en bouwputgeluiden

Naast gabberhouse zijn ook de voetballiederen een opvallende component in het klassieke stuk. "We hebben drie Rotterdamse clubs in de eredivisie. Tot mijn grote verbazing pasten de clubliederen zo goed op elkaar dat het leek alsof dezelfde componist ze had geschreven."

De liederen zijn dus in het stuk terechtgekomen, maar ze staan niet heel erg centraal, zegt de componist erbij. "Als je ze kent, kan je ze misschien wel uit het stuk halen."

'Als het je raakt dan raakt het je. Dat vind ik belangrijk'

De 44-jarige Maier komt uit Duitsland en woont 23 jaar in de havenstad. De verscheidenheid aan stijlen in zijn compositie staat symbool voor de Rotterdamse stadsziel, legt hij uit. "Je hebt hier mensen die overal vandaan komen, met allemaal eigen verhalen. En Rotterdam is meer dan alleen die verschillende elementen bij elkaar."

En dat er dit jaar 54 keer 100 Rotterdammers komen luisteren naar zijn stuk, vindt Maier fantastisch. "Binnen de klassieke muziek is het altijd de vraag hoe je nieuw publiek kan bereiken. Volgens mij is het antwoord dat je de muziek bij de mensen moet krijgen die normaal niet komen."

Chandra de Soet is vandaag dus een van hen. Behalve dat ze graag geraakt wil worden door de muziek, heeft ze nog een ander doel. "Ik hoorde dat er ook een meet & greet is. Ik maak zelf muziek en misschien kan ik vragen of ze een keer met mij willen samenwerken. Dan zou ik een droom waarmaken."

Florian Magnus Maier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl