Driekoningen: zwemrace in de Gouden Hoorn en heel veel koningen
Driekoningen is voor veel Nederlanders niet echt een bijzondere feestdag. In het zuiden van het land gaan kinderen langs de deuren om snoep op te halen, maar voor de meesten markeert het slechts het moment om de kerstboom de deur uit te doen.
In andere delen van Europa wordt de dag uitgebreider gevierd. Grieks-orthodoxe jongemannen in Istanbul zwemmen jaarlijks in de Gouden Hoorn op 6 januari. Ze vieren daarmee de doop van Jezus. Het doel is het zo snel mogelijk achterhalen van een houten crucifix die in de zeestraat wordt gegooid.
Grieks-orthodoxen in Athene doen hetzelfde als hun Turkse geloofsgenoten.
In Bulgarije gaan mensen ook te water op Driekoningen. En de Bulgaren maken er een feestje van: in het koude water wordt muziek gemaakt en gedanst.
Ook Polen vieren deze christelijke feestdag in het (koude) water. Geen zang en dans in dit geval, maar wel kleurrijke hoofddeksels.
Maar niet alle Polen halen vandaag een nat pak. In de straten van Warschau is jaarlijks een grote Driekoningen-processie. Daaraan deden dit keer onder anderen de drie onderstaande koninginnetjes mee.
In de Litouwse hoofdstad Vilnius zien de drie wijzen uit het oosten er iets minder aandoenlijk uit. Caspar, Melchior en Balthasar worden daar uitgebeeld door meer dan levensgrote poppen.
De Duitse president Steinmeier kreeg koningen aan zijn deur in Berlijn.
Op het Sint-Pietersplein in Rome zien de drie koningen eruit zoals ze er een jaar of 2000 geleden misschien ook wel uitzagen.
In de Sint-Pieter hield de paus vandaag een mis om te herdenken dat de drie koningen uit het oosten een ster zagen en daarop op zoek gingen naar Jezus.
Al met al veel koningen en veel water op 6 januari. In de Tsjechische hoofdstad Praag was een combinatie te zien: drie koningen in de rivier Moldau.