Nederlandse Monique in de VS: 'Zo koud dat je oogballen bevriezen'
Aan het winterweer aan de oostkust van Amerika lijkt geen einde te komen. Meer dan 100 miljoen mensen hebben last van de temperaturen, die zo laag zijn dat je binnen dertig minuten bevroren vingers en tenen krijgt.
Ook de Nederlandse Monique Hillen, die al 28 jaar in de VS woont, trotseert al ruim een week de ijzige kou. "Het voelt alsof zelfs je oogballen bevriezen als je naar buiten gaat."
Hillen woont in Amherst, een stadje in de buurt bij Boston. In de afgelopen 28 jaar heeft ze zulke temperaturen niet eerder meegemaakt. "Er hangt een heel gure wind hier. Het is hier eigenlijk 'maar' -14 graden, omdat het zo hard waait, voelt het aan als -26." Je warm aankleden is niet genoeg, vertelt ze, want de wind gaat door je kleren heen. Ook ademen doet pijn. "Ik heb nu bijvoorbeeld pijn in mijn neusholten, omdat ik te lang buiten ben geweest."
De sneeuwstorm, met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur, heeft flinke schade aangericht. Ook zijn minstens 18 mensen overleden door het weer. In Gloucester, in het noorden van Boston, zijn ongeveer vijftig auto's in een parkeergarage verwoest. Door de storm kwam de garage een meter onder zout water te staan.
Het leven aan de oostkust ligt grotendeels stil, vertelt Hillen. "De scholen zijn hier dicht: het is te koud voor kinderen om op te bus te wachten. De daklozenopvang, die normaal alleen 's avonds open is, is nu de hele dag open. Je kunt gewoon niet de hele dag buiten zijn, dan bevries je."
Bevroren benzine
Hillen is de afgelopen dagen wel aan het werk geweest. Gisteren reed ze voor een vergadering van Amherst naar New York. "Toen ik terugkwam, moest ik mijn tank helemaal volgooien. Anders bevriest je benzine, zo koud is het."
Ondanks de sneeuw zijn de wegen rondom Boston nog wel begaanbaar. "Dat hebben ze in mijn staat Massachusetts goed geregeld. Gisteren was hier een gigantische storm: de sneeuw ging horizontaal door de lucht en er lag een meter sneeuw. Maar vandaag was op de grote wegen geen sneeuwvlokje te zien."
Toch hebben de hulpdiensten het niet overal zo onder controle. "Ik woonde eerst in in het zuidelijkere Atlanta, Georgia. Daar gaat de hele stad dicht, omdat ze geen apparatuur hebben om de sneeuw op te ruimen."
De komende dagen blijft het koud. "Morgen is de hoogste temperatuur -15 graden", vertelt Monique. "In de nacht wordt het weer -24 graden." Volgende week wordt het eindelijk warmer, dan stijgen de temperaturen naar het vriespunt. "Gelukkig maar", verzucht ze. "Het is allang genoeg geweest."
Overigens heeft niet de hele VS te kampen met ijzige temperaturen. In Alaska zijn de temperaturen nu juist ongebruikelijk hoog, overdag rond de -5 graden. Daardoor is het in de noordwestelijke staat nu warmer dan in sunshine state Florida.