Politie zet traangas in tegen betogende studenten in Teheran
NOS NieuwsAangepast

Regering Iran waarschuwt: protesten worden de kop ingedrukt

In de Iraanse hoofdstad Teheran hebben weer duizenden mensen gedemonstreerd, ondanks de waarschuwing van de commandant van de Revolutionaire Garde, de elite-eenheid van het leger. Hij verklaarde dat de betogers te maken krijgen met de ijzeren vuist van de staat als de protesten voortduren. Bij de protesten zijn in de afgelopen dagen twee doden gevallen. Honderden betogers zijn opgepakt.

President Rohani heeft voor het eerst gereageerd op de protestmanifestaties in veel Iraanse steden, die donderdag begonnen. Hij zei dat demonstranten het recht hebben om te protesteren en de regering te bekritiseren, zolang het protest niet uitloopt op geweld.

Rohani bekritiseerde president Trump, die het in tweets opneemt voor de Iraanse demonstranten, zonder hem met name te noemen. Rohani zei dat degenen die Iraniërs terroristen genoemd hebben, niet het recht hebben nu sympathie voor de bevolking te tonen.

Trump neemt stelling tegen het onderdrukken van de protesten. Hij zegt dat de bevolking het niet langer accepteert dat de welvaart wordt opgeofferd aan steun voor het terrorisme. Hij schrijft dat de VS de ontwikkelingen op de voet volgt.

Lof voor de sjah

Om de communicatie tussen de demonstranten te verstoren, zijn sociale media als Instagram en Telegram, waarin grote groepen contact met elkaar kunnen houden, geblokkeerd. Ook Twitter wordt verstoord. Het besluit om die media te blokkeren is genomen om "de rust en de veiligheid van het land te handhaven".

In veel steden in Iran wordt gedemonstreerd. Wat begon als een protest tegen de werkloosheid en slechte levensomstandigheden, groeide al snel uit tot het uitdagen van de geestelijkheid die de lakens uitdeelt in het land. Het protest lijkt spontaan te zijn ontstaan. Geen partij of leider heeft ertoe opgeroepen.

Opmerkelijk zijn de leuzen die gescandeerd worden door betogers. Een daarvan is "Weg met de dictator", waarmee ayatollah Khamenei bedoeld wordt, de opperste leider van het land.

Ook klinkt lof voor de Reza-dynastie, die Iran van 1925 tot 1979 regeerde. De sjah werd afgezet in een volksprotest in 1979, dat besloten werd met de komst van ayatollah Khomeini, die de Islamitische Republiek in Iran vestigde. Met de leuzen ten gunste van sjah Reza wordt een taboe doorbroken in Iran.

De protesten zijn de omvangrijkste in Iran sinds 2009, toen gedemonstreerd werd tegen de herverkiezing van toenmalig president Ahmadinejad.

Doden bij protesten in Iran

De Amerikaanse president Trump heeft in tweets stelling genomen tegen het onderdrukken van de protesten in Iran. Hij zegt dat de bevolking het niet langer pikt dat de welvaart wordt opgeofferd aan steun voor het terrorisme. Hij schrijft dat de VS de ontwikkelingen op de voet volgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl