'Na 10 jaar schapen als buren, komen er nu eindelijk mensen'
Jarenlang konden projectontwikkelaars de bouwkavels in het Oost-Groningse nieuwbouwproject Blauwestad aan de straatstenen niet kwijt. De yuppen en pensionado's uit de Randstad voor wie het project bedoeld was, kwamen niet. Maar nu er behalve grote villa's ook rijtjeshuizen mogen worden gebouwd, begint het opeens te lopen. Doel was om dit jaar zeven kavels te verkopen. Het werden er 65.
Toen Blauwestad in 2005 van start ging, was het de bedoeling dat er 2000 villa's zouden worden gebouwd. Vooral voor mensen uit de Randstad, op zoek naar rust en ruimte. Die kwamen er nooit. Het werd crisis en Oost-Groningen bleek toch wel erg ver weg. Tien jaar later waren er slechts 185 huizen gebouwd, en had de provincie Groningen 58 miljoen euro verlies geleden op Blauwestad.
Robin Plomp was een van de eerste inwoners van Blauwestad. "Het voelt alsof je alle dagen vakantie hebt", vertelt hij in de video:
Enorm succesjaar
Om het tij te keren, werd besloten het oorspronkelijke concept los te laten. Naast dure vrije kavels, kwam er ook ruimte voor projectbouw. Instapklare woningen, in een rijtje of vrijstaand, in prijs variërend van 150.000 tot 300.000 euro.
"Dat slaat aan", zegt René Perton, hoofd projectbureau Blauwestad. "Voor een krimpregio als Oost-Groningen hebben we een enorm succesjaar achter de rug. Er wordt hier maar mondjesmaat gebouwd. 65 kavels verkopen in een jaar, dat is ongekend."
Van de 65 verkochte woningen vallen er 34 in de goedkopere categorie. Henk Ploeger is één van de kopers. Sinds begin december woont hij in zijn nieuwe huis in Blauwestad. "Wij komen uit Winschoten en vonden Blauwestad altijd al een schitterend gebied. Maar bouwen op een vrije kavel kost minimaal 500.000 euro en dat konden we nooit betalen. Met de projectbouw kwam het opeens wel binnen ons bereik."
Voor een bedrag van rond de drie ton heeft hij een vrijstaand huis op een kavel van 570 vierkante meter. "En dan hebben we nog 600 vierkante meter grond van de provincie in bruikleen erbij gekregen. Het is dan wel projectbouw, maar toch geen standaard huis. We konden kiezen of we ook een bovenverdieping wilden. Dat hebben we niet gedaan, we willen liever alles gelijkvloers."
We zeiden altijd, als we de loterij winnen, dan gaan we naar Blauwestad. Dat hoefde uiteindelijk niet.
Elles en Henk Bos betaalden 169.000 euro voor hun vrijstaande huis. Het was hun grootste wens om ooit nog eens aan het water te wonen. "We zeiden altijd, als we de loterij winnen, dan gaan we naar Blauwestad. Dat hoefde uiteindelijk niet. Er worden nu ook huizen in onze prijsklasse gebouwd."
Robin Plomp is een bewoner van het eerste uur. "Ik heb het nooit erg gevonden dat het hier lang leeg bleef. Maar na 10 jaar schapen als buren, is het ook wel leuk dat er nu mensen komen. De rust en ruimte zullen wel blijven. Ik woon op een kavel van 2000 vierkante meter, dan heb je niet snel last van je buren. Misschien dat het zomers wat drukker wordt op het water, maar ik verwacht dat het wel meevalt."
Oost-Groningen is een krimpgebied. De leefbaarheid in de dorpen staat onder druk door teruglopende inwonertallen. Gemeenten uit de regio waren bang dat de goedkope woningen in Blauwestad voor nog meer leegloop zouden zorgen.
Volgens Hilde van Ree van woningstichting Groninger Huis valt het tot nu toe mee. "De huizen in Blauwestad zijn nu zo goedkoop dat ze concurreren met sociale woningbouw. Maar we blijven het kritisch volgen. Het moet niet zo zijn dat er op grote schaal huizen worden gebouwd voor onder de twee ton. Want dan hebben we wel een groot probleem."