Advies: Tilburg moet slachtoffers chroom-6 extra geld geven
De onafhankelijke onderzoekscommissie Tilburg chroom-6 vindt dat potentiële slachtoffers van dit kankerverwekkende middel een extra vergoeding moeten krijgen van de gemeente. Die had advies gevraagd over een eventuele coulanceregeling en mag zelf bepalen hoe hoog die vergoeding wordt.
De onderzoekscommissie benadrukt dat de vergoeding geen erkenning van aansprakelijkheid is door de gemeente. Het gaat om de immateriële schade die betrokkenen hebben opgelopen. Velen hebben gezondheidsklachten.
Oude verflagen
De adviescommissie is door Tilburg in het leven geroepen om onderzoek te doen naar de gevolgen van het werken met chroom-6 op de werkplaats van NS Nedtrain. Tussen 2004 en 2012 werkten daar ruim 800 mensen in opdracht van het gemeentelijk reïntegratiebedrijf tROM. Ze schuurden vijftien museumtreinen voor het Spoorwegmuseum en verfden die vervolgens zonder beschermingsmaatregelen.
Sinds 2015, toen de NS meldde dat in oude verflagen van treinen resten van chroom-6 zijn gevonden, leven deze mensen volgens de commissie met de onzekerheid of ze ziek zijn geworden of zullen worden door de kankerverwekkende stof. Het RIVM onderzoekt de gezondheidsrisico's.
Extra vergoeding
De door de commissie voorgestelde vergoeding komt bovenop de 385 euro die de betrokkenen nu al jaarlijks kunnen krijgen. Dat bedrag staat gelijk aan het eigen risico voor ziektekosten en moet de drempel om medische hulp te zoeken verlagen.
Daarnaast loopt er een onderzoek van het OM. Dat onderzoekt of Nedtrain nalatig is geweest. Ook wordt gekeken naar de rol van de gemeente Tilburg. In 2005 wees een externe deskundige er al op dat niet duidelijk was met welke gevaarlijke stoffen de werklozen in de werkplaats in aanraking kwamen. De gemeente heeft dat nooit uitgezocht.
De commissie verwacht in september volgend jaar klaar te zijn met haar onderzoek naar de Tilburgse chroom-6-zaak, schrijft Omroep Brabant.