Afrikaanse migranten die vanavond zijn aangekomen in Italië
NOS Nieuws

VN brengt eerste Afrikaanse migranten van Libië naar Italië

De VN is begonnen met het overbrengen van Afrikaanse migranten uit Libië naar Italië. De vluchtelingen zitten nu onder erbarmelijke omstandigheden in Libische detentiecentra. Mensenrechtenorganisaties noemen de opvang van Afrikaanse migranten in Libië onmenselijk.

Italië kreeg steeds meer kritiek omdat het de Libische kustwacht hielp migranten die naar Italië willen varen tegen te houden. Onder druk van die kritiek neemt Italië vluchtelingen nu op deze manier op.

Katholieke kerk

Het is voor het eerst dat de VN in Libië vluchtelingen direct naar Europa brengt. Een Italiaans vliegtuig kwam vanavond in Italië aan met de eerste 110 vrouwen, kinderen en ouderen en een tweede toestel met 50 mensen wordt vannacht verwacht.

Het gaat om mensen uit Eritrea, Ethiopië, Somalië en Jemen. De katholieke kerk in Italië regelt huisvesting in diverse asielzoekerscentra in Italië. Italië hoopt dat andere landen het voorbeeld volgen en mensen direct uit Libië laten overkomen.

De VN schat dat er in Libië 18.000 Afrikaanse migranten in detentiecentra zitten. Het aantal migranten dat vanuit Libië de oversteek naar Italië probeert te maken is flink afgenomen. De Libische kustwacht stuurt schepen die uitvaren terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl