Met een iPad controleert de UCI op een motortje in een fiets
NOS WielrennenAangepast

Franse onderzoekers vermoeden mechanische doping bij 'zeer grote renners'

Twee gerenommeerde Franse onderzoeksrechters hebben in samenspraak met het Franse Openbaar Ministerie een onderzoek geopend naar mechanische doping in de wielersport. Er bestaan verdenkingen dat op het hoogste niveau "zeer grote wielrenners" geprofiteerd hebben van deze nieuwe variant van doping.

Het Franse tijdschrift Le Canard Enchaîné bracht woensdag het verhaal dat Claire Thepaut en Serge Tournaire afgelopen zomer een vooronderzoek zijn begonnen om mechanische doping in het wielrennen in kaart te brengen. Ze krijgen daarbij hulp van de misdaadafdeling van de Franse politie.

Het onderzoek richt zich tevens op een mogelijke samenwerking tussen internationale bedrijven, private instellingen en de hoogste autoriteiten in de wielersport. Aanleiding voor het onderzoek zijn de vraagtekens die werden geplaatst bij enkele uitzonderlijke prestaties op bepaalde beklimmingen in grote wedstrijden.

'Verwelkomen alle hulp'

De internationale wielrenunie UCI heeft in een eerste reactie laten weten blij te zijn met het onderzoek. "Wij verwelkomen alle hulp die ons op dit gebied wordt geboden. Het is een van de hoofdprioriteiten van het mandaat van UCI-president David Lappartient. We zijn beschikbaar om hulp aan te bieden als dat nodig is", aldus de UCI op Cyclingnews.com.

De wielerunie doet momenteel ook onderzoek naar aanleiding van beschuldigingen van oud-wielrenner Phil Gaimon in zijn biografie. Hij beschuldigt Fabian Cancellara van het gebruik van een motortje in 2010 bij de gewonnen klassiekers Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen.

2010: Cancellara rijdt Boonen zittend uit het wiel op De Muur

Drie renners zijn betrapt

Tot op heden zijn er drie bevestigde gevallen van mechanische doping in de wielersport. De zaak van Femke van den Driessche is de bekendste. Zij werd tijdens de WK veldrijden van 2016 betrapt op het gebruik van een motortje in haar (reserve-)fiets. Van den Driessche kreeg een schorsing van zes jaar opgelegd.

Afgelopen oktober liep de Franse amateurrenner Cyril Fontayne tegen de lamp en ook in Italië is een motortje gevonden bij een ervaren amateurrenner. De laatste twee zijn nog niet veroordeeld.

Femke van den Driessche werd in 2016 betrapt met een motortje tijdens het WK veldrijden

De internationale wielerbond doet al jaren onderzoek naar mechanische doping door fietsen rondom grote wedstrijden te controleren met een tablet dat warmte detecteert.

Het Franse tijdschrift zegt dat er steeds meer meldingen komen van verborgen magnetische wielen en afschermingstechnologieën, die het de UCI moeilijk maken de motortjes via een tablet te traceren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl