NOS NieuwsAangepast

Amsterdam stelt boetes voor naroepen en intimidatie op straat uit

De gemeente Amsterdam gaat komend jaar nog geen boetes uitdelen voor naroepen, spugen of de weg belemmeren op straat. Intimidatie op straat is sinds afgelopen zomer strafbaar. Maar omdat de regels nog niet voor iedereen bekend waren, werd tot nu toe alleen gewaarschuwd.

Vanaf 1 januari 2018 zouden er ook echt boetes van 190 euro worden uitgeschreven. Maar politie, het Openbaar Ministerie en waarnemend burgemeester Van Aartsen hebben besloten om het handhaven met minimaal een jaar uit te stellen.

Op heterdaad betrappen

Het blijkt in de praktijk lastig om mensen op heterdaad te betrappen. Ook is het afgelopen halfjaar geen enkele melding van straat-intimidatie bij de politie of gemeente binnengekomen.

Sinds de invoering van het verbod is ervaring opgedaan met het aanspreken en waarschuwen van daders, schrijft Van Aartsen in een brief aan de gemeenteraad. Maar er is meer tijd nodig voor het verbod, zodat het bekendheid kan krijgen en de handhavers geïnstrueerd kunnen worden.

We vroegen jonge vrouwen in Amsterdam of zij dit jaar te maken hebben gehad met intimidatie op straat.

Jonge vrouwen over nafluiten en intimidatie op straat

In 2017 waren er geen meldingen van burgers. Wel deden zich de afgelopen zes maanden situaties voor waarin handhavers en politie zelf slachtoffer werden. Die situaties waren vaak zo ernstig dat ze niet meer onder het gemeentelijk verbod op intimidatie op straat vielen, maar direct werden doorverwezen naar het strafrecht.

Niet getolereerd

"Handhavers lijken de verruwing op straat normaal te zijn gaan vinden", schrijft Van Aartsen. "Daarom is het van belang zowel naar burgers als naar handhavers krachtig te communiceren dat intimidatie op straat niet normaal is en in Amsterdam niet wordt getolereerd."

De ervaringen en meldingen van vorig jaar zullen eind 2018 worden geanalyseerd.

Overigens heeft de gemeente Rotterdam intimidatie op straat ook per 1 januari strafbaar gesteld. Daar wordt de eerste drie maanden gewaarschuwd en daarna worden er boetes uitgedeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl