Fractievoorzitters over Pechtold: van 'schande' tot 'het is aan hem'
De meningen van de collega-fractievoorzitters van D66-leider Pechtold over het appartement dat hij geschonken kreeg, lopen sterk uiteen.
Segers van de ChristenUnie bijvoorbeeld, zou juist in geval van twijfel een geschenk laten opnemen in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. "In ons leven is er heel weinig privé en heel veel publiek", zegt hij. "Je kunt dat beter strikt interpreteren en veel opschrijven."
Denk-leider Kuzu is nog stelliger: "Ik had het laten registreren."
Baudet van Forum voor Democratie, gisteren door EenVandaag uitgeroepen tot politicus van jaar, suggereert op Twitter dat Pechtold zich heeft laten omkopen. Maar voor een toelichting op deze beschuldiging is Baudet niet beschikbaar. Hij loopt langs de NOS-camera met de mededeling "geen tijd".
De heer Pechtold had mij ongeveer publiek gekruisigd.
PVV-leider Wilders heeft wel tijd. "Stel dat de Amerikaanse, Israëlische of de Russische ambassadeur aan mij een tuinhuisje van tien euro had geschonken", zegt hij. "De heer Pechtold had honderd spoeddebatten aangevraagd en mij ongeveer publiek gekruisigd."
Ook hij suggereert dat Pechtold zich misschien heeft laten omkopen. Wilders wil dat dat onderzocht wordt en dat ook de waarde van de woning, volgens de schenkingsakte 135.000 euro, wordt vastgesteld.
Maar het Presidium van de Tweede Kamer heeft hem inmiddels laten weten dat het geen taak is van het bestuur van de Tweede Kamer om Kamerleden te bevragen over het register. Het is aan Pechtold zelf om vragen te beantwoorden.
Ik heb geen vrienden die zo rijk zijn
De partijleiders Buma, Asscher en Dijkhoff vinden het echt een afweging van Pechtold zelf. Dijkhoff: "Ik heb geen vrienden die zo rijk zijn dat ze me überhaupt iets kunnen schenken van zo'n waarde. Ik weet niet wat ik gedaan zou hebben."
Pechtold zegt dat hij zich door alle kritiek eerder gesterkt voelt in zijn besluit om de schenking niet te registreren bij de Tweede Kamer. "Ik weet hoe dit soort dingen kunnen werken. Maar dat betekent niet dat ik meega in de dwang of drang om daarmee mijn privéleven verder openbaar te maken."
De vriendschap tussen hem en de Canadese diplomaat Serge Marcoux ontstond tijdens Pechtolds studententijd. Marcoux werkte op de Canadese ambassade in Den Haag van 1988 tot 1993. Pechtold kwam in 2006 in de Tweede Kamer. Marcoux is al meer dan tien jaar met pensioen.
In januari 2017 schonk Marcoux Pechtold een appartement, waarvan hij eerder had gezegd dat Pechtold het zou erven. De schenking is notarieel vastgelegd in een openbare akte. De site bekendeburen.nl maakte hier in februari melding van. De publicatie van GeenStijl gisteren trok ineens wel aandacht.
Enige zakelijke relatie tussen mij als politicus en de heer Marcoux als diplomaat is er nooit geweest.
Pechtold vindt de suggestie van Wilders en Baudet dat hij zich misschien heeft laten omkopen door Canada om voor het handelsverdrag CETA te stemmen, en een referendum erover tegen te houden, een beetje lachwekkend. "Enige zakelijke relatie tussen mij als politicus en de heer Marcoux als diplomaat is er nooit geweest."
Op het moment dat Pechtold het appartement kreeg nam D66 als politieke partij al meer dan een jaar het standpunt in voor het CETA-verdrag te zijn. Het CETA-verdrag is sinds september 2017 al grotendeels in werking, maar moet nog worden behandeld door de Tweede en Eerste Kamer.
Is op dat moment de referendumwet nog van kracht, dan kan er een raadgevend referendum worden georganiseerd. Maar D66-minister Ollongren heeft de afschaffing van de wet al in gang gezet, zoals in het regeerakkoord is afgesproken.
Ik heb een verantwoordelijkheid om het privé van mijn vrienden te verdedigen.
De PVV probeerde vorige week met een motie het CETA-verdrag referendabel te houden maar de regeringspartijen, ook D66, stemden tegen die motie. Waarschijnlijk is de referendumwet afgeschaft tegen de tijd dat het CETA-verdrag is behandeld. Er zijn tot nu toe 200.000 van de benodigde 300.000 handtekeningen opgehaald.
Voor Pechtold speelt dit allemaal geen rol. "Ik heb ook een verantwoordelijkheid om het privé van mijn vrienden te verdedigen", zegt hij. Hij vindt het vreemd dat hij zich moet verantwoorden over zijn vriendschap met Marcoux en waarom die hem een appartement wilde nalaten, maar nu al heeft geschonken.
Dit soort schenkingen in het register opnemen vindt hij geen goed idee. "Dan ben ik bang dat we in het detail van het privéleven van mensen gaan. Waar ik nu een voorbeeld van ben."