Aangepast

Het bindend studieadvies werkt wél

De tijden van de 'eeuwige student' zijn al lang voorbij. Studenten moeten vaak in het eerste jaar een minimaal aantal studiepunten bij elkaar sprokkelen om op hun opleiding te mogen blijven: het bindend studieadvies. Haal je dat niet? Dan word je van je opleiding gestuurd. Door de invoering van dit bindende advies is het studiesucces toegenomen, zo concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

Hoe zit dat?

Het studiesucces meet promovenda Eline Sneyers met het deel dat uitvalt en het deel dat afstudeert binnen de tijd die er voor staat. "Door de invoering van een bindend studieadvies is de uitval in het eerste jaar logischerwijs hoger. Wij meten daarom vanaf het tweede jaar en kijken hoeveel van die studenten op tijd afstuderen. Bij studies met een bindend advies is dat 6 tot 7 procent hoger dan bij studies zonder een bindend advies", vertelt de promovenda.

Sneyers wil het bindend advies behouden. "Als je puur naar de cijfers kijkt, lijkt het te werken. Ik zou het BSA dus niet afschaffen. Ik zou er eerder voor kiezen om het ook in het tweede jaar in te voeren. Al moeten we dat eerst nader onderzoeken."

Eline Sneyers promoveerde aan de Universiteit Maastricht

Tips voor succes

Zaken die volgens Sneyers bijdragen aan het slagingspercentage zijn mentorprogramma's. "Goede begeleiding is belangrijk. We zien dat het leidt tot minder uitval." Volgens haar zouden studenten nog meer baat hebben bij een waarschuwingssysteem. "Op dat moment wordt er consequent bijgehouden hoeveel kans iemand heeft om uit te vallen. Dreigt een student uit te vallen? Dan kan de docent aan de bel trekken."

Ook ziet zij voordelen in een matching systeem, waarbij studenten hun motivatie voor de studie moeten insturen en deelnemen aan proefcollege's. "Studenten weten daardoor beter wat een studie inhoudt en kunnen door goede begeleiding de juiste kant op worden gestuurd. Studenten zitten nu niet altijd op hun plaats. De studie is dan toch anders dan zij hadden verwacht."

Studiebeurzen zorgen ook voor meer studiesucces. "In Italië is er bijvoorbeeld de inkomensafhankelijke beurs, dat zorgt ervoor dat studenten gemotiveerder zijn. Ze hoeven op deze manier niet in hun levensonderhoud te voorzien. Ze zien het als een extra kans."

Deel artikel: