Compleet zonnestelsel ontdekt dankzij telescoop en kunstmatige intelligentie
NASA heeft een compleet zonnestelsel ontdekt dat evenveel planeten heeft als ons eigen zonnestelsel.
Kepler-90 is een ster die eruit ziet als onze eigen zon. En zijn acht planeten hebben veel weg van die in ons zonnestelsel: rotsachtige planeten dicht bij de ster en een aantal gasreuzen verder weg.
Met de snelheid van het licht zou een ruimtevaartuig er meer dan 2500 jaar over doen om Kepler-90 te bereiken, maar met NASA's ruimtetelescoop Kepler is het ondanks die afstand gelukt om te zien hoeveel planeten er om de ster draaien. Daarbij kregen de astronomen hulp van Google-technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Gedeeld record
Een computer werd getraind om de enorme hoeveelheid data die de ruimtetelescoop naar de aarde stuurt door te spitten en op zoek te gaan naar signalen die van planeten afkomstig kunnen zijn. Signalen die te zwak zijn om door mensen te worden opgemerkt.
Zo werd de achtste planeet bij Kepler-90 ontdekt en moet ons zonnestelsel, tot nog toe recordhouder met zijn aantal van acht planeten (en een aantal dwergplaneten) zijn toppositie voortaan delen.
De ontdekking geeft sterrenkundigen hoop dat er nog meer verre werelden verscholen liggen in de data die de ruimtetelescoop de afgelopen jaren heeft verzameld. "Zoals we hadden verwacht, zijn er opwindende ontdekkingen verstopt in onze gearchiveerde Kepler-data, die wachten op het geschikte gereedschap om ze naar boven te halen", zegt Paul Hertz van NASA's astrofisica-divisie. "Deze vondst laat zien dat onze data nog jaren een schatkist zullen zijn voor onderzoekers."