Poetin luistert naar een vraag die hem wordt gesteld
NOS NieuwsAangepast

Poetin doet als onafhankelijk kandidaat mee met presidentsverkiezingen

De Russische president Poetin doet bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar mee als onafhankelijk kandidaat. Hij hoopt op die manier zo veel mogelijk politieke partijen achter zich te krijgen, zei hij tijdens zijn traditionele grote persconferentie aan het einde van het jaar.

Dat Poetin de verkiezingen op 18 maart gaat winnen staat vrijwel vast. In opiniepeilingen heeft hij de steun van meer dan 80 procent van de Russen. Daar komt bij dat de belangrijkste tegenkandidaat, Aleksej Navalny, niet mee mag doen omdat hij tot een voorwaardelijke celstraf is veroordeeld.

"De rest van de dertig tegenkandidaten stelt helemaal niets voor, met alle respect", zei correspondent David-Jan Godfroid vorige week in het radioprogramma Nieuws en Co. Poetin zei vandaag zelf ook dat hij geen geloofwaardige en bekende politieke tegenstanders heeft.

Poetin deed al eerder als onafhankelijk kandidaat mee aan presidentsverkiezingen. De laatste keer, in 2012, was hij kandidaat van Verenigd Rusland. Die partij zal hem waarschijnlijk ook nu weer steunen. Als hij wint begint hij aan zijn vierde ambtstermijn als president.

Dopingschandaal

Poetin ging ook in op een vraag over het Russische dopingschandaal. Het IOC besloot eerder deze maand dat Rusland niet aan de komende Winterspelen mag meedoen, omdat de Russische staat meewerkte aan dopinggebruik door Russische atleten. Volgens Poetin worden de internationale anti-dopingorganisatie WADA en het Internationaal Olympisch Comité onder druk gezet om de Russische verkiezingen te beïnvloeden.

De klokkenluider in het schandaal, Grigori Rodsjenkov, zou aan de leiband lopen van Amerikaanse geheime diensten. "Wat doen ze met hem? Geven ze hem iets waardoor hij zegt wat ze van hem willen horen?"

VS zou IS sparen

Poetin suggereerde ook dat de VS Syrische "militanten" in leven houdt in de hoop dat zij tegen het bewind van Assad blijven vechten.

Het Russische leger zou de VS meerdere keren hebben geïnformeerd over militanten die van Syrië naar Irak vluchtten, maar de Amerikanen zouden hen niet hebben willen aanvallen.

Op de lange duur kan dat gevaarlijk zijn, zei Poetin. Hij verwees daarbij naar het Afghanistan van de jaren 80, toen de VS islamistische milities steunde die tegen de communistische regering en de Russische militairen daar vochten. Uit deze moedjahedien in Afghanistan kwam later al-Qaida voort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl