Landen beloven plasticsoep in oceanen tegen te gaan
Bijna alle landen ter wereld hebben een resolutie van de Verenigde Naties ondertekend over het tegengaan van de plasticvervuiling in de oceanen. De 193 ondertekenaars hopen dat de resolutie leidt tot een verdrag waarmee actie tegen de plasticsoep juridisch kan worden afgedwongen.
Plastic afval dat in de oceanen belandt, doodt zeedieren en komt uiteindelijk ook weer terug in de voedselketen. Initiatiefnemer voor de bijeenkomst in Nairobi (Kenia) is de Noorse minister van Milieu Vidar Helgesen.
Hij zegt dat er de komende achttien maanden wereldwijd wordt gewerkt aan een verdrag dat landen dwingt actie te ondernemen. De Noorse minister noemt voorbeelden van mosselen met kleine plasticdeeltjes en walvissen die sterven nadat ze plastic hebben gegeten.
Plastic rietjes afschaffen
Op de bijeenkomst in Nairobi hebben 39 landen aangekondigd dat ze zelf maatregelen gaan nemen om te voorkomen dat plastic afval in de zeeën komt. De grootste veroorzaker van plastic afval is China, maar dat land is volgens de VN hard bezig het probleem aan te pakken.
Erik Solheim van de VN-milieuclub UNEP pleit ervoor plastic producten die niet echt nodig zijn af te schaffen. Hij geeft als voorbeeld alle plastic rietjes die aanspoelen op de kust van Bali. Volgens hem kan ook veel verpakkingsmateriaal van ander materiaal worden gemaakt.
Volgens Solheim bevatten de zeeën in 2050 meer plastic dan vis. Elk jaar wordt 8,8 miljoen ton plastic in in de oceanen gegooid. Dat staat gelijk aan een vrachtwagenlading plastic per minuut.