Broodje döner
NOS Nieuws

Fabrieken dönervlees komen weg met heimelijk fosfaatgebruik

Producenten van rollen dönervlees, die stiekem fosfaat aan hun vlees toevoegden, komen daar op het nippertje mee weg. Tegenstanders van fosfaat binnen het Europees Parlement kwamen vandaag drie stemmen tekort om de mogelijk schadelijke toevoeging aan ingevroren dönerrollen te verbieden.

Broodjes döner zijn populair. In veel Europese steden is de van oorsprong Turkse snack op iedere straathoek te vinden. Veel van de rollen schaafvlees komen ingevroren uit fabrieken. Door fosfaat toe te voegen aan het lams-, rund-, kalfs-, schapen- of kippenvlees, blijft het vlees sappiger en valt het niet van het spit. Het gebruik van fosfaat in vlees was tot dusver verboden, maar in sommige Europese lidstaten werd het toch toegevoegd.

De Europese Commissie wilde fosfaatgebruik al toestaan in industrieel geproduceerd dönervlees, maar een aantal Europarlementariërs was het daar niet mee eens vanwege mogelijke risico's voor de gezondheid.

Toegevoegd fosfaat wordt in een onderzoek uit 2012 in verband gebracht met hart- en vaatziekten. De Europese voedselwaakhond EFSA acht dat verband nog niet bewezen, maar doet wel nieuw onderzoek. Dat is naar verwachting eind volgend jaar klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl